Krivokapić: “Bio bih uhapšen sa sam potpisao Temljni ugovor sa SPC”

(Beta) – Premijer Cene Gore Zdravko Krivokapić reako je da ne planira rekonstrukciju Vlade, dodajući da u izvršnoj vlasti ne može biti nikoga osim eksperata i dodao da je imao informaciju da bi bio uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva da je u Beogradu potpisao Temljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Moj stav je bio i pre kretanja u ovu priču i posle izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može doneti dobro. U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti nikog osim eksperata”, rekao je Krivokapić za Televiziju Vijesti.

Odgovarajući na pitanje da li planira kadrovska osveženja ili uvođenje novih resora, Krivokapić je rekao da je broj od 12 ministarstava mera Crne Gore.

Ponovio je da postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru koji je predložila Srpska pravoslavna crkva kao i deo preambule.

“Taj jedan član se odnosio na verske praznike koji je podrazumevao da imamo veći broj praznika nego što je zakonom predviđeno. Predložili su tri nova praznika koja bi trebalo da se slave u Crnoj Gori, svetog Savu, svetog Vasilija i svetog Petra Cetinjskog. Drugi član se odnosio na neusklađenost imovinskih pitanja, koji je predviđao dodatno preispitivanje nekih elemenata koji katastarski nisu upisani. Moja je obaveza da štitim državu, bez obzira što sam vernik i odlučio sam da štitim državu. Zašto je u preambuli potrebno unositi bilo kakve istorijske konotacije”, naveo je Krivokapić.

Rekao je da dva dana pre odlaska u Beograd na sastanak u Patrijaršiju “jedan političar je rekao da će premijer biti kriv što nije potpisan ugovor”.

“Obavestio sam potpredsednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da je potpredsednik Vlade Dritan Abazović upoznat sa Temeljnim ugovorom. Upoznao sam i predsednika parlamenta Aleksu Bečića. Nisam imao nameru da potpišem ugovor u Beogradu, jer zastupam državu. Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan”, naveo je Krivokapić.

Upitan ko je trebalo da hapsi, Krivokapić je rekao da prema njegovim informacijama to je trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Krivokapić je na sastanku u Patrijaršiji odbio da potpiše Temeljni ugovor.

Odgovorajući na optužbe funkcionera Demokratskog fronta (DF) da Vlada švercuje cigarete, Krivokapić je rekao da nikada u životu nije švercovao.

“Zašto bih sada sa 62 godine krenuo u šverc. Jasno sam rekao da ova Vlada neće tretirati šverc duvana ni kao državni ni kao bilo koji drugi posao već da ćemo se obračunati sa organizovanom kriminalom”, rekao je Krivokapić.

Najavio je i da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti stavljen moratorijum na detaljne urbanističke planove Centar Budva i Bečići.

“Nisam planirao da hapsim Krivokapića”: Specijalni tužilac Crne Gore o navodnom planu za hapšenje crnogorskog premijera

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je da nema nikakvih informacija o navodnom planu za hapšenje predsednika crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića.

Leutar.net Krivokapić: “Bio bih uhapšen sa sam potpisao Temljni ugovor sa SPC”

“Niti znam šta je Premijer radio u Patrijaršiji, niti sam informisan da je planirao da izvrši krivično delo veleizdaje, niti sam planirao da ga hapsim”, rekao je Katnić za podgorički radio Antena M komentarišući večerašnje tvrdnje premijera da je dobio informaciju da bi bio uhapšen da je potpisao Temljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu.

Upitan ko je trebalo da ga hapsi, Krivokapić je rekao da prema njegovim informacijama to je trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.