Povezanost mozga i testisa je veća nego što se mislilo

Nova studija pokazala je da postoji mnogo sličnosti u građi muškog mozga i testisa.

Kako je objavio tim portugalskih naučnika, predvođen biomedicinskom naučnicom Barbarom Matos, u časopisu „Royal Society Open Biology“, „mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju sa ostalim organima“.

I dok mozak ima veoma složenu ulogu, on kontroliše naše tijelo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini razmišlja i osjeća, ljudski testisi imaju samo dve funkcije, proizvodnju sjemene tečnosti i hormona.

Ranije su studije ukazivale na to da postoji povezanost između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvaliteta spermatozoida i inteligencije. Iako sama po sebi ta povezanost ne znače mnogo, portugalski naučnici pronašli su objašnjenje zašto možda ipak postoji.

Oni su uporedili proteine 33 tipova tkiva, uključujući srce, crijeva, maternicu, jajnike i placentu i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama genskih ekspresija koja su pokazale da ova dva udaljena organa dijele najveći broj gena u poređenju sa svim organima u tijelu.

Kad su proučili koji su od zajedničkih proteina najizraženiji, Matos i njen tim otkrili su da se radi o proteinima većinom uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su ta dva organa neočekivano slična.

I mozgu i testisima je potrebna energija da bi imali „goriva“ za visoko zahtjevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno. Tako oba organa imaju specijaliziovane ćelije za podršku neuronima u mozgu i polnim ćelijama u testisima koje je potrebno dobro „nahraniti“, piše Science Alert.

Uprkoz potpuno različitoj svrsi, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično spermatozoidima. Obje vrste ćelija imaju važan zadatak, u pitanju je proces koji se naziva egzocitoza.

„Ovo je nedovoljno istražena oblast i povezanost između ovih tkiva bi trebalo da bude razjašnjena, što bi pomoglo da se razumiju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise“, napisali su portugalski naučnici.

Izvor: N1 Srbija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.