Operacija „Trojanski Štit”: FBI poturio „provaljene” telefone krimosima

Jedna od genijanih akcija (a vala ima ih) u verovatno najboljoj TV seriji ikada, The Wire, je kada detektiv Lester Frimon odluči da dilerima droge proda unapred „ozvučene” mobilne telefone za jednokratnu upotrebu. Biće da su je i FBI agenti gledali, jer su se odvažili na sličan poduhvat…

Federalni istražni biro je u saradnji sa još 16 međunarodnih organizacija u proteklih nekoliko dana sproveo jednu od najobimnijih operacija u svojoj istoriji. Epilog akcija„Trojan Shield” i „Greenlight”za sada je 700 racija i preko 800 hapšenja. Zaplenjeno je 8 tona kokaina, 22 tone kanabisa, 2 tone sintetičke droge (amfetamin i metamfetamin), 6 tona hemikalija za njihovu obradu, 250 komada oružja, 55 luksuznih automobila i preko 48 miliona dolara u raznim valutama i kriptovalutama.

Sve je počelo 2018. godine, kada je uhapšen generalni direktor kanadskih kompanija Phantom Secure i Sky Global, Vinsent Ramos, koji je prodavao enkriptovane telefone kriminalcima. Reč je o uređajima koji su lišeni uobičajenih funkcija telefona, a čiji se pozivi, porukefotografije i dokumenti tokom transfera šifruju pa ih je nemoguće rastumačiti ukoliko se presretnu. Redovna opcija je i brisanje kompletnog sadržaja na daljinu. Tokom ove akcije, FBI je došao do poverljivog izvora, koga su za nešto manje od 180 hiljada dolara uposlili pri osnivanju sopstvene kompanije ANOM, specijalizovane za prodaju „ogoljenih” telefona.

Uobičajena metoda presretanja sadržaja, korišćenje „sporednog ulaza” kod većine aplikacija, u ovom slučaju nije dolazila u obzir. Poseban kôd bio je skriven u Kalkulatoru, jedinom programu koji je preostao na telefonu, a koji je sve podatke slao na FBI servere, gde su korišćenjem „master ključa” automatski dešifrovani, naravno bez znanja korisnika. Od oktobra 2019. godine, 12 hiljada telefona završilo je u rukama pripadnika preko 300 kriminalnih grupa u 100 različitih zemalja. Za to vreme, razmenjeno je 25 miliona poruka, a kako je saopšteno (izvor: New York Times), sistem je toliko ulivao poverenje da je veliki broj poruka vezanih za prodaju narkotika, trgovinu oružja, naručivanje ubistava i pranje novca pisan konkretnim jezikom, bez ikakvog slenga ili prenesenog značenja. 

Sajt kompanije ANOM sada je zatvoren i krasi ga obaveštenje Trojan Shielda. Kako su iz Europola izjavili, prikupljene informacije podstakle su brojne druge operacije, koje će se sprovoditi tokom narednih nedelja…

Izvor: Svet Kompjutera

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.