Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudila na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), javlja N1 Sarajevo.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudila na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), javlja N1 Sarajevo.

Predsedavajuća, sudija Priska Matimba Nijambe pitala je na početku Ratka Mladića da li može pratiti postupak na jeziku na koji razume, što je on potvrdio i kazao da može.

Sudija je na početku podsetila na ulogu Ratka Mladića, i funkcije koje je objavljao za vreme rata, odnosno da je bio komandant Vojske Republike Srpske. Potom je pročitana optužnica po 11 tački optužbe. Podsetila je da je prvostepenu presudu dobio kaznu doživotnog zatvora i proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca, te da nije kriv za genocid u pet opština BiH.

Sudija se osvrnula na žalbu njegove odbrane, i da traže oslobađajuću presudu, odnosno alternativno ponavljanje postupka. Tužilaštvo, rekla je sudija, koje osporava UZP kao i oslobađajuću presudu za genocid po tački jedan. Tužilaštvo je tražilo da ispravi pogreške i da gospodinu Mladiću izrekne presudu za to delo.

Što se Mladićevih žalbi tiče, predsedavajuća veća je pročitala sve stavke koje je Mladićeva odbrana osporila u prvostepenoj presudi, ali su sve žalbe odbijene, uz suprotno mišljenje za neke tačke, predsedavajuće Žalbenog veća sudije Nijambe.

Takođe, Žalbeno veće odbilo je i zahtev Tužilaštva u Hagu za genocid u pet opština u BiH.

Potvrđena je prvostepena presuda Ratku Mladiću, javlja N1 Sarajevo.

Osuđeni general Mladić se u pritvoru u Sheveningenu nalazi od 31. maja 2011. nakon što su ga 26. maja uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.