Počelo izricanje presude Ratku Mladiću

HAG – Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je u 15 časova izricanje drugostepene presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Čitanje presude počelo je u 15 sati, a videoprenos iz Haga počeo je u 15:30 časova, međutim zbog tehničkih probelma u zgradi suda, videoprenos je prekinut.

Brojne novinarske ekipe iz cijelog svijeta nalaze se i ispred sudnice u Hagu, ali i unutar zgrade, i očekuju konačnu presudu.

Videoprenos iz Haga počeo je u 15:30 časova, međutim zbog tehničkih probelma u zgradi suda, videoprenos je prekinut.

Prema informacijama iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove čitanje presude će trajati otprilike jedan sat.

Presudu iziče pet članova Žalbenog vijeća koje čine četvoro sudije iz Afrike i jedan iz Jamajke.

Žalbeno vijeće može prvostepenu presudu da potvrdi u cjelosti, da je preinači u pojedinim dijelovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u cjelosti i naloži ponavljanje suđenja.

General Ratko Mladić poručio je neposredno pred izricanje drugostepene presude u Hagu da će biti dobro i da će biti oslobođen ako bude po Božijoj pravdi, a ako bude po Bramercovoj onda to nije pravda.

Podsjećamo da je Mladić uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u mjestu Lazarevo u Srbiji, a nekoliko dana kasnije izručen je u Hag.

Suđenje je počelo u maju 2012, a okončano 15. decembra 2016. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora uz obrazloženje da je značajno doprinio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice. Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. Žalbu na presudu uložili su i Tužilaštvo i Mladićevi branioci.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.