INICIJATIVA SDA: Izbrisati ulicu Srđana Aleksića u Sarajevu, nosio je kokardu u vrijeme terora nad Bošnjacima

Tajib Delalić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, tražio je brisanje imena ulice u ovoj općini nazvane po Trebinjcu Srđanu Aleksiću.

On je kazao kako je zvanična “definicija” da je ubijen jer je branio Bošnjake, a taj čin se uzdiže bez ikakve sumnje te je naveo da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom trgovao jedan Bošnjak.

“Došli su pripadnici Vojne policije RS-a i pokušali zaplijeniti robu. Iz susjedne kafene dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao se otimati za pantalone, u tome natezanju se srušio, udario glavom od trotoar, pao u komu te nakon nekoliko dana umro”, to je prema svjedočenju koje je na vijeću čitao Delalić kazao Srđanov otac Safetu Ćerimagiću, protjeranom Bošnjaku iz Trebinja koji sada živi u Švedskoj.

Delalić je pročitao i kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi da su prvu četničku kokardu vdjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je ovaj nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Inicijativa je prosljeđena komisiji općinskog vijeća koja bi trebala ispitati iznesene navode.

Izvor: Klix.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.