Zatvoreni bjeloruski bloger plakao na televiziji i hvalio Lukašenka

Bjeloruski bloger Roman Protaševič, koji je prošlog mjeseca uhapšen u Minsku nakon što su bjeloruske vlasti preusmjerile avion, pojavio se na državnoj televiziji i priznao da je organizovao antivladine proteste.

Protaševič je tokom intervjua priznao da je organizovao proteste protiv vlade i pohvalio predsjednika Aleksandra Lukašenka. Protaševičeva porodica kazala je da je intervju iznuđen, odnosno da je bloger te izjave dao pod pritiskom, piše BBC.

Roman Protašević (26) je do prošle godine bio urednik opozicionog kanala Nexta na društvenoj mreži Telegram. Prošle godine su ga bjeloruske vlasti stavile na popis „osoba uključenih u terorističke aktivnosti“.

Što je rekao?

U intervjuu koji je emitovan juče naveče, Protašević je priznao da je pokušao srušiti vlast Aleksandra Lukašenka. Kazao je kako je prije kritikovao predsjednika, ali da je „počeo shvatati kako on radi ispravno i da ga sada sigurno poštuje“.

Na kraju intervjua briznuo je u plač i rekao da se nada da će se jednog dana oženiti i imati djecu. Otac mladog blogera rekao je novinskoj agenciji AFP da mu je bilo bolno gledati intervju.

„Svog sina jako dobro poznajem i vjerujem da nikad ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže ono što oni žele“, rekao je.

Jučerašnji intervju je treće javno pojavljivanje Protaševiča na državnoj televiziji otkako je uhvaćen. U jednom prijašnjem intervjuu rekao je da nema koristi od toga da opozicija poziva na dalje ulične proteste.

Lažna prijetnja bombom

Novinar i njegova djevojka Sofia Sapega letjeli su u Litvu kad je njihov avion sletio u Minsk zbog lažne prijetnje bombom.


Čekaju ga ozbiljne optužbe. Za optužbu za izazivanje masovnih protesta u Bjelorusiji se može dobiti kazna zatvora do 15 godina. No, za teroristička kaznena djela izriču se veće kazne. Kada je izlazio iz aviona, putnici su čuli blogera kako govori: „Ovdje me čeka smrtna kazna“.

Sankcije Bjelorusiji

Podsjetimo, evropski čelnici odlučili su nakon sjednice Evropskog vijeća održane prije desetak dana uvesti nove sankcije i zabraniti međunarodni vazdušni saobraćaj za bjeloruskog avioprevoznika, kao i let linija evropskih avioprevoznika iznad Bjelorusije, no potencijalno i kopneni saobraćaj zemlje, nakon što je Bjelorusija poslala vojni avion da presretne i prizemlji avion Ryanaira, što su zapadne zemlje osudile kao „državno piratstvo.“

EU je pozvala na oslobađanje 26-godišnjeg blogera, čiji su kanali na društvenim mrežama iz egzila bili neke od posljednjih nezavisnih platformi za vijesti o zemlji poslije masovnog ugnjetavanja disidenata prošle godine.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je oštro osudio „državnu otmicu“ koja „pokazuje kako režim u Minsku napada osnovna demokratska prava i guši slobodu izražavanja i nezavisne medije“ i dodao da  „novinar Roman Protaševič i njegova saputnica Sofia Sapega moraju biti odmah oslobođeni“.

Lukašenko odbacuje sve optužbe

Lukašenko je odbacio sve optužbe i prkosno odgovorio da je, kad je naredio prizemljenje Ryanairovog aviona, djelovao po zakonu i u skladu sa svim međunarodnim normama, a da oni koji ga kritikuju to koriste kako bi potkopali njegovu vlast.

Lukašenko insistira da je postojala stvarna prijetnja bombom na avionu i da je djelovao kako bi „spasio živote“, a Protaševiča je nazvao „teroristom“, iako nije njega optužio za postavljanje bombe. 

Preuzeto sa: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.