Iznosi netačne podatke i hvali se dobrim stanjem

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj povećan izvoz za 25 odsto, i ako u narednih par godina nastavimo ovako, možemo da dođemo do potpune pokrivenosti uvoza izvozom.

Dodik se pohvalio i najmanjim javnim dugom Republike Srpske. Opozicija i struka odgovaraju da stvarni ekonomski pokazatelji uopšte ne odgovaraju onome što je predstavio Dodik i da je zaduženost posljednje čime bi vlast u Republici Srpskoj trebalo da se hvali.

Republika Srpska ima najmanji javni dug koji je manji i od javnog duga Srbije,  a prosječna plata će  premašiti hiljadu maraka. Ovo je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao i da je u periodu njegove vladavine, značajno smanjena nezaposlenost kao i da Republika Srpska ima veću najnižu platu nego većina zemalja u regionu.

Ono što predsjednik SNSD-a pokušava da prestavi kao pozitivan pokazatelj, zapravo je veoma zabrinjavajuće, odgovaraju iz opozicije.

Ukupan dug Republike Srpske je značajno veći od javnog o kojem priča Dodik, kažu u PDP-u,  a posebna je priča što ni u njega  nisu uračunati dugovi zdravstvenih ustanova koji su veći od milijardu maraka.  

Ekonomisti upozoravaju i da mnogi podaci koje je predstavio Dodik uopšte nisu tačni, jer kako navodi struka, nisu uzeti u obzir brojni podaci koji će se tek pokazati kao veoma nepovoljni, kao što su enormna i skupa zaduženja.

Cenićeva upozorava i da je nedopustivo konstantno hvatanje zvaničnika za prosječnu mjesečnu zaradu, jer u nju se ubrajaju i plate funkcionera, koje su veoma visoke, ali i mizerne zarade ljudi koji rade u prerađivačkoj industriji.

Kad se spoje te dvije brojke, kaže Cenićeva, dobije se jako visoka prosječna zarada, koju većina radnika u Republici Srpskoj može samo da sanja.

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.