Zdravko Krivokapić: Ovih 10 dana možda su najteži u mom životu

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da će potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), navodeći da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike.

On je istakao da nema šta da krije od javnosti i da, kada je u pitanju Crkva, ne kalkuliše.

Krivokapić je naveo da je ponudio 30. oktobar (dan upokojenja blažeopočivšeg mitropolita Amfilohija) kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti „onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio“.

„Mislim da su ovih 10 dana možda najteži u mom životu jer, ako posmatrate to pitanje samo sa te tačke gledišta, da li je to pravno ili političko pitanje, onda odmah da vam kažem da je isključivo pravno“, naveo je Krivokapić za „Evronjuz Srbija“.

On kaže da je pred početak zasjednja Svetog arhijereskog sabora SPC uputio pismo Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju u kome je naveo da je za potpisivanje temeljnog ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i zakonom Crne Gore.

„Moja obaveza nije obaveza samo vjernika, nego čovjeka koji štiti Ustav i zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosljedan do kraja“, poručio je Krivokapić.

On je dodao da su se poslije toga, naveo je, dešavale određene političke igre, istakavši da se nije desilo u istoriji da je neko otišao na takav način, u to vrijeme i pod tim uslovima da potpisuje takav ugovor.

„Ja bih bio nedostojan premijer da sam to uradio, ali obavještavam svu javnost da ću ovih dana sve učiniti da taj temeljni ugovor bude što prije potpisan“, poručio je Krivokapić.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.