„Pošte Srpske“ traže novi kredit od 1,5 miliona KM

– Samo dva dana nakon što su zaključile ugovor o overdraft kreditu od 1,5 miliona KM, „Pošte Srpske“ su pokrenule novi postupak nabavke istog kredita u istom iznosu.

„Pošte“ su krajem aprila raspisale tender za overdraft kredit od 1,5 miliona KM, a ugovor je potpisan u ponedjeljak sa Intesa Sanpaolo bankom koja je bila jedini ponuđač.

Ovo javno preduzeće juče raspisuje novi tender za overdraft kredit od 1,5 miliona, uz iste uslove odnosno na 12 mjeseci i uz ukupan iznos kamate od 30.000 KM. Rok za dostavljanje ponuda je 18. jun.

Overdraft kredit ili prekoračenje po računu “Pošte” godinama planiraju i praktikuju u svom poslovanju kako bi održale tekuću likvidnost.

U planu poslovanja za ovu godinu naveli su da planiraju uzeti overdraft kredit s ciljem poboljšanja tekuće likvidnosti u iznosu od 4,5 miliona KM.

Ako je suditi po tome što u vrlo kratkom vremenskom razmaku uzimaju dva kredita, ova godina je posebno loša po njihove finansije.

U prilog tome govori i podatak da im rastu dugovanja za poreze i doprinose, te su na kraju aprila iznosila oko 1,8 miliona KM.

Gubitak „Pošta“ u prošloj godini iznosio je 2,6 miliona KM, a ove godine uprava planira minus od oko 220 hijada KM, ako se ne uračuna planirani knjigovodstveni dobitak kroz novu procjenu vrijednosti i prodaju imovine.

Inače, povećanju rashoda doprinijelo je i novo zapošljavanje. „Pošte“ su na kraju prvog kvartala imale 40 radnika više nego u istom periodu prošle godine, a troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda povećani su za oko 200.000 KM.

Izvor: Capital

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.