Vlast blefira da su protiv OHR-a, oni su ga i zadržali?!

Dan nakon što je Kristijan Šmit izabran na poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, ne prestaju političke reakcije iz Republike Srpske.

– Dobra vijest je da Valentin Incko odlazi, ali loša je da i novi visoki predstavnik dolazi. Imenovanje Kristijana Šmita je nelegalno, mimo procedura i neusklađeno sa Dejtonskim sporazumom – zaključak je stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS. 

„Mislim da je i ovo sada još jedan od načina da međunarodna zajednica, rekla bih više međunarodni faktor, pokazuje nedosljednost i licemjerje i da u suštini ne razumiju šta su stvarne potrebe ovog prostora i ove zemlje hoće da pokvare sve što je potencijalna šansa da ovdje preživimo“, rekla je Cvijanovićeva.

– Priča o protivljenju imenovanjem novog visokog predstavnika je samo blef vlasti – kaže lider SDS-a Mirko Šarović. On je protiv dolaska i imenovanja novog visokog predstvanika ko god to bio i kako god se zvao.

“Ja mislim da su glavni krivci dolaska visokog predstvanika Dodik i njegova garnitura. Nemoj d se lažemo, njemu to odgovara. Odgovarao mu je i Incko on je želio da Incko ostan što duže da bi sa njim pravi performanse i scene koje su tu“, izjavio je za BN TV predsjednik SDS Mirko Šarović.

– Da nije bilo performansa i scena visoki predstavnik je još 2006 godine trebao da ode, ali nije.  Sačuvali su ga Haris Silajdžić i Milorad Dodik pričama o BIH bez entiteta s jedne i referednumu o otcjepljenju RS s druge strane – kaže lider PDP.

“To je samo priča za ovih nekoliko dana. Bilo je raznih priča pa od toga ništa nije bilo. Prvi će se uslikati sa Šmitom ovi koji to sada tobože nešto odbijaju i sikiraju, a u suštini vješto reiraju tenzije koja je umorna od sukoba i konflikta. Ništa im ne vjerujem jer su to varalice, lažovi koji manipulišu sa narodom“, izjavio je lider PDP Branislav Borenović.

DNS je takođe protiv dolaska visokog predstavnika. Pelene OHR, tutorisanje i poništavanje demokratije u sred Evrope dajući jednom čovjeku više moći od demokratski izabranih institucija je kažu loša vijest.

„Smatarmo daje kočničar BIH i da će dijalog u BIH krenuti nakon njegovog odlaska kada BIH postane suverena država, a ne protektorat“ kaže za BN TV član Predsjedništva DNS  Aleksandar Glavaš.

Predsjednik RS najavila je sastanak sa liderima opozicionih partija, povodom imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Sudeći prema prvim  reakcijama od toga neće biti ništa.

„Kakav odgovor očekuju? To je za nas neprihvatljivo. Oni igraju svoju igru, baš ih briga šta će predstavnik da radi, ali im treba ta predstava koju će da prodaju narednih mjeseci“ – kaže Šarović.

„Ja mislim da je besmisleno dolaziti na sastanke gdje se sastanči sa vladajućim stranakama a onda se diskutuje sa opozicijom o temama koje su mnogo puta rečene u NS RS“, kaže Borenović.

„DNS će se o pozivu odrediti na organima stranke dok vidimošta je sadržaj poziva“, kaže Glavaš.

Šmit je 2016. godine bio savezni ministar poljoprivrede, a u BiH je stigao kako bi ubijedio rukovodstvo Srpske, koje se tada protivilo adaptaciji SSP između BiH i EU, koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU, da popusti. 

Vlasti Srpske su tada bile stava da će adaptacija SSP nanijeti štetu poljoprivredi BiH, pa su tadašnji članovi Savjeta ministara BiH i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić odbijali glasati bez saglasnosti Vlade RS. Šmit je nakon razgovora sa Dodikom i Cvijanovićevom, ipak, uspio da ih ubijedi da daju svoju saglasnost na adaptaciju SSP.

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.