Porfirije podržao Joanikija, Irinej bački bio protiv

Zbog imenovanja vladike budimljansko-nikšićkog za naslednika Amfilohija na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske, patrijarh i vladika Irinej ušli u sukob.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije najveći je favorit za budućeg mitropolita crnogorsko-primorskog, naslednika pokojnog Amfilohija, i to zahvaljujući otvorenoj podršci koju uživa od patrijarha Porfirija, saznaje Kurir.

Mitropolit se bira glasanjem vladika na Saboru SPC, ali, objašnjava izvor našeg lista iz vrha crkve, patrijarh je u više navrata pred vladikama govorio da bi upravo vladika Joanikije bio dobar izbor za upražnjeno mesto u pomenutoj mitropoliji. Do koje mere se patrijarh zalagao za Jaonikija, možda najbolje svedoči informacija da je prvi put ušao u sukob sa vladikom bačkim Irinejom oko ovog imenovanja.

Lobiranja

– Patrijarh smatra da bi vladika Joanikije bio najbolji izbor za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, i to je u više navrata pomenuo vladikama tokom razgovora. Vladika Joanikije je trenutni administrator te mitropolije, a što je najvažnije, narod dole ga voli i poštuje. Verujem da će vladike glasati za Joanikija posle nesebične podrške koju mu je uputio patrijarh – kaže izvor našeg lista i dodaje:

– S druge strane, vladika bački Irinej nije hteo Joanikija na mestu Amfilohijevog naslednika i tu je došlo do razlike u mišljenju između njega i patrijarha. Na kraju, patrijarh je prelomio i odlučio se za vladiku Jaonikija, da bi kasnije i sam vladika Irinej spustio loptu i pružio mu podršku.

Pored Mitropolije crnogorsko-primorske, upražnjene su još neke eparhije, uključujući i onu u kojoj je službovao sam patrijarh Porfirije – Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.

Upražnjena mesta

– Patrijarh Porfirije je ponudio vladiki Ignatiju (braničevskom) da pređe u Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, želeo je da on nastavi da je vodi, ali je vladika braničevski to odbio. Vladika Ignatije želi da ostane u svojoj eparhiji – dodaje izvor našeg lista.

Kako je Kurir već pisao, na čelo valjevske eparhije, treće upražnjeno mesto o kom treba da se razgovora na ovom okupljanju, mogao bi da dođe iguman manastira Kovilj Isihije ili iguman manastira Tumane Petar. Ipak, kako navodi izvor Kurira, blagu prednost ima iguman Isihije. Ukoliko ne bude izabran za vladiku valjevskog, iguman Petar bi mogao biti postavljen za vikarnog episkopa.

Izvor: Kurir

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.