Zasjedanje PIK-a, bira se novi visoki predstavnik

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIК/ zasijedaće slijedeće sedmice i najave su da bi na toj sjednici mogao biti potvrđen novi visoki predstavnik u našoj zemlji, nasljednik Valentina Incka.

Nijemac Kristian Šmit (CSU) je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, izuzev Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a. Rusija se još nije zvanično oglasila, osim stavova da je potrebno raditi na gašenju kancelarije visokog predstavnika u BiH. Ipak, očekuje se da će Šmit ipak biti potvrđen.

Ovaj njemački političar trenutno je aktivan u predizbornoj kampanji za septembarske izbore u toj zemlji, s obzirom da je ponovo kandidat za Bundestag. Međutim, već ranije je predložen kao jedini kandidat za Inckovog nasljednika. Ukoliko početkom juna bude izabran za visokog predstavnika Šmit će tokom ljeta ili najesen vjerovatno stići u Sarajevo.

Aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko, koji je na službi u BiH već 12 godina za Federalni radio juče je kazao da će njegov najsljednik vjerovatno biti izabran prije nego što će domaći političari izmijeniti Izborni zakon.

„Kad je riječ o gospodinu Šmitu, mom vjerovatnom nasljedniku mislim da će odluka pasti već slijedećih dana, PIK će o tome raspravljati i Šmit ima ogromne šanse budući da ga podržavaju sve zemlje PIK-a, osim jedne“, kazao je Incko.

Ta jedna zemlja je Rusija, ali Incko vjeruje da će na kraju dati svoj glas kao što su i njega podržali.

„Ja sam spreman da dođe novi visoki predstavnik i ja to pozdravljam i ja sam to tražio. Bio sam dvanaest puta u Njemačkoj, par puta u Parlamentu, četiri puta u kabinetu kod Angele Merkel i uvijek sam isto rekao: ‘Molim Vas da se više angažujete i molim Vas da ne zaboravite da ima 20 vojnika iz Čilea u Sarajevu, a nema nijedan Nijemac i to nije normalno’. To navodim samo kao primjer, jer je važno da se evropske sile angažuju i to se sada desilo i zato mi je drago. Ljudi kažu Incko sarađuje sa nasljednikom. Ne samo da sarađujem ja to pozdravljam“, istakao je Incko.

Od novog visokog predstavnika se očekuje da maksimalno konkretizuje rad i sa svoje pozicije otkoči blokade koje su godinama prepreka za brži razvoj i efikasnije reforme u našoj zemlji.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.