25. maj, Titov rođendan – Dan mladosti

Današnji datum, 1892. godine, uzet je kao datum rođenja J.B. Tita, ili „Tite“, kako su ga nazivali nosioci borčkih penzija. Nisam siguran da je i on sam znao kad je rođen, ali je 25. maj bio, za dugi niz godina, dan u kome su se roditelji današnjih antikomunista besramno uvlačili u dupe Titi i partiji.

Čovjek koji nam je kriv za sve, rođen je, dakle, prije 139 godina, a mrtav je četrdeset i jednu. I još je kriv za sve.

Kriv je što smo mi uvlakači, što nam dupe na izborima vrijedi 20 evra, što smo alavi, što volimo da jedni druge potkazujemo u školi, u policiji, po firmama… Kriv je što smo se iškolovali, što smo dobilli elektrane, puteve, hiljade firmi, fabrika, preduzeća… Kriv je što je podigao spomenik na Gazimestanu, što je obnovio Manasiju i druge manastire, što je dao prve penzije Soluncima…

Prije ili kasnije, Tito će izblijediti iz sjećanja, ali naša glupost je vječna. Živi smo dokaz da najviše volimo one koji nas osiromašuju, koji nas zadužuju i uništvaju nam znanje i obrazovanje. Što nas bolje natežu, više ih volimo.

Pod Titom, to je istina, nismo smjeli da govorimo slobodno, a danas smijemo. Fabrike su poropale, vojska je propala, čak smo i rudnike zlata prodali za trice, ali naša lijepa navika da se uvlačimo u dupe vlasti i da se međusobno cinkarimo, nadživjeće sve. Tito nema veze s tim.

Leutar.net 25. maj, Titov rođendan - Dan mladosti

M.M. (fragmenti)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.