Minimalna plata treba da bude 800 a ne 540 maraka

U Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o povećanju plata u javnom sektoru. Dnevni red posebne sjednice ima osam tačaka od kojih će o njih šest biti objedinjena rasprava jer se radi o izmjenama zakona o platama.

Prijedlozi zakona koji će se naći pred narodnim poslanicima odnose se na izmjene zakona o platama zdravstvenih radnika, zaposlenih u ustanovama visokog obrazovanja, u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, kao i platama zaposlenih u oblasti kulture, institucijama pravosuđa i Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

 „Ovu sjednicu Vlada je tražila na osnovu članova poslovnika NSRS da vodimo objedinjenu raspravu jer se sve odnose na iste zakone i izmjene u tim zakonskim rješenjima. Ovo radimo po ovom postupku zato da bi zakon mogao da stupi do 1. juna na snagu kako bi se isplatili lični dohoci po novim zakonskih rješenja“, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Iz opozicije poručuju da su oni za povećanje plata ali ne po hitnom postupku. Ističu da bi povećanje plata trebalo da prati povećanje cijena osnovnih životnih namirnica koje svakodnevno rastu kao i da bi povećanje trebalo biti veće od najavljenih 5%.

 „Nikakvo povećanje od 5 % nego reorganizacija javnog sektora smanjenje nepotrebnog broja zaposlenih i povećanje plata od 30% jedino je to primjereno i liči domaćinu u državi, vladi, institucijama Republike Srpske… Sve izvan toga je čisto muljanje. Prijedlog SDS je minimalac 800 KM“, smatra Miladin Stanić, šef kluba poslanika SDS-a u NSRS. On objašnjava da je to moguće i da će to posodavci prihvatiti ako valst umanji poreze i prihode.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, takođe po hitnom postupku. Početak posebne sjednice Parlamenta Srpske zakazan je za 12 časova.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.