Hotel u Neumu ne dozvoljava kupanje u burkiniju: Takva osoba ne može plivati u našem bazenu

Dolazak korone i pandemije koja je promijenila sve svjetske tokove dobrano je uticao i na turizam.

Tako je u Bosni i Hercegovini Neum, kao jedini primorski bh. gradić postao mjesto odmora. Ali, uz izvrsnu ponudu mnoge žene se suočavaju s diskriminacijom, a jedna Bošnjakinja upozorena je u agenciji da neće moći plivati u burkiniju (kostim za pokrivene žene).

Vlasnica agencije koja prodaje aranžmane dala je ‘prijateljski’ savjet ovoj Sarajki kazujući da u Hotelu Grand Neum neće moći plivati u bazenima hotela, te da je bolje da potraži drugi hotel!?

Hotel Grand je povodom ovog događaja odgovorio na medijski upit da li se žene u burkiniju mogu kupati u njihovom bazenu. Odgovor koji su dali nije potpuno jasan.

– Na plaži i bazenima Grand Hotela Neum dopušteno je, bez iznimke, kupanje u kupaćim kostimima. Nikako nije dopušteno kupanje bez odjeće ili u odjeći koja nije kupaći kostim, kazali su iz Uprave hotela.

Nisu precizirali da li je burkini za njih kupaći kostim! Na dodatni upit odgovor nisu željeli dati, ali su kazali da se ne boje eventualnih tužbi.

– Uprava i osoblje Grand hotela Neum u svojim objektima i na kupalištima isključivo pazi na javni red, siguran pristup plaži, sigurnost kupanja, higijenu i pristojnost, te se stoga ne bojimo bilo kakvih tužbi niti osude za diskriminaciju jer nismo diskriminirajući, dodali su iz Uprave društva.

Burkini
Burkini

Inače, burkini je dvodijelni kupaći kostim, gornji dio – od koljena do vrha glave sa kapuljačom i dugim rukavima i donji dio – pantalone do članaka.

Riječ „burkini“ je složenica nastala od spajanja riječi burka i bikini. Namijenjen je pobožnim ženama muslimankama da se mogu kupati na plažama i bazenima. Pokriva skoro čitavo tijelo, osim lica, šaka i stopala.

Burkini je veoma popularan kod muslimanki Evrope, no čini se ne i kod Hotela Grand Neum.

Da li i drugi Hoteli u Neumu poput Zenita ne dozvoljavaju kupanje žena u burkiniju!?

– Ne može osoba koja nosi burkini plivati u našem bazenu, kazali su iz Zenita.

Za razliku od ova dva hotela u hotelu Jadranu su kazali da osobe u burkiniju mogu nesmetano plivati u bazenima hotela.

U javnosti se širom svijeta vodi polemika oko dozvole plivanja u burkiniju, a većina zemalja dozvoljava plivanje na javnim plažama i bazenima, piše portal Patria.

crna-hronika.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.