Britanski Ekonomist o pranju novca na Balkanu: Tržište nekretnina kao dobro mjesto za sakrivanje nezakonito stečene dobiti

Britranski časopis Ekonomist u posljednjem broju donosi tekst o pranju novca na Balkanu kroz ulaganje u tržište nekretnina. U tekstu se ističe da se širom Balkana prljavi novac pere kroz ulaganje u nekretnine, iskrivljujući tržište i naduvavajući cijene.

Otmene nove vile rastu u Tirani, Prištini i Beogradu. Iako su ekonomije Balkana teško pogođene virusom korona, cijene nekretnina u dijelovima regiona “prkose gravitaciji”, kako se navodi u tekstu. U Tirani su se više nego udvostručile od 2017. Širom Albanije, vrijednost transakcija porasla je za 6,7% u 2020. godini.

Kao primjer, Ekonomist navodi da su tužioci u Sjevernoj Makedoniji početkom maja ove godine optužili Nikolu Gruevskog, bivšeg premijera zemlje, za pranje novca. U optužnici se navodi da je novac doniran njegovoj stranci usmjerio preko Belizea kako bi ilegalno kupio imovinu i prikrio njeno vlasništvo. U isto vrijeme, na Jahorini kriminalci, kao i političari koji su korumpirani, ulažu u hotele, dok je u Albaniji jedan investitor, koji je napola sagradio blok stanova u blizini svoje kuće u Valoni na jugu zemlje, ogradio gradilište jer je odbio da plati mito da bi obezbijedio potrebne dozvole.

Pranje novca od trgovine narkoticima, posebno od trgovine kokainom, koja je naglo porasla u posljednjih nekoliko godina, jedan je od razloga zašto cijene rastu, navodi se u izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, međunarodne mreže stručnjaka za kriminal. Drugi razlog je da korumpirani zvaničnici moraju negdje uložiti svoj novac. Sve balkanske zemlje imaju dobre zakone o pranju novca, ali sprovođenje zakona je puno propusta, ističe se u tekstu.

U protekloj deceniji balkanske kriminalne organizacije prerasle su svoje male matične zemlje. Sada veliki dio novca zarađuju u inostranstvu. Otuda se, navodi se u izvještaju, pozamašan dio njihovih profita investira i u inostranstvu, ali i dalje ulažu kod kuće. Balkanske vlade su neodlučne u pogledu pranja novca. Žele se boriti protiv organizovanog kriminala, ali istovremeno odobravaju poslove i investicije. Što se kriminalaca tiče, oni su staromodni kada je riječ o ulaganju, više vole ciglu i malter nego neke druge poslove kojima bi mogli oprati svoj plijen, zaključuje se na kraju.

Leutar.net Britanski Ekonomist o pranju novca na Balkanu: Tržište nekretnina kao dobro mjesto za sakrivanje nezakonito stečene dobiti

Izvor: Gerila

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.