Sindikat ERS: Štrajk prekosutra u Trebinju VIDEO

Umesto najavljenog štrajka danas se sindikat ERS u Gacku sastao da se još jednom dogovori da će stupiti u štrajk. Sebi su dali rok od 48 časova da se konsultuju pošto će “Štab za veliki javni protest” biti u stalnom zasedanju.

Generalnog direktora Luku Petrovića optužuju za nametanje kolektivnog ugovora kojim se smanjuju primanja radnika. Petrović odbacuje takve tvrdnje i ističe da je u osnovi svega 10 miliona maraka koje ERS više nije spremna da izdvaja za sindikat.

Sastanak sindikata ERS koji je prvobitno najavljivan kao protest, danas je održan u sali RiTE Gacko. Nakon skoro dva sata dogovaranja, predstavnici sindikata su medijima saopštili da su formirali “Štab za veliki javni protest” i da će prvi štrajk verovatno biti ispred zgrade ERS. Insistiraće da im se obrati resorni ministar ili premijer jer sa Lukom Petrovićem, generalnim direktorom ERS, više neće da razgovaraju.

Ako nestane ERS, nestaće i Republike Srpske

“Obrađivali smo dve teme: kolektivni ugovor i zašto ga nemamo kao i da zavisna preduzeća vode pismeni ljudi. Konstatovali smo da je ERS u veoma teškoj situaciji. ERS će, ako ovako nastavimo, će biti urušena i nestaće RS. Mora se ulagati u ERS, ali ne na ovakav način“, rekao je Zoran Mićanović, predsednik Odbora sindikata ERS.

„Oformili smo štab koji čine svi predsednici sindikalnih organizacija. Problem je što nas N-ta osoba ignoriše, a zašto to radi, pitajte njega”, izjavio je Mićanović i dodao da sindikat zahteva da se proces restrukturiranja distributivnih preduzeća obustavi jer su ona dovedena do prosjačkog štapa.

„Potvrda za to je da su sva distributivna preduzeća za ovu godinu planirala poslovanje sa minusom”, obrazložio je.

Luki Petroviću se zamera što je jednostrano, bez konsultacija sa sindikatom, na potpis poslao Kolektivne ugovore. Za sada je samo menadžment RiTE Gacko potpisao Pojedinačni kolektivni ugovor Sindikatom.

Željko Tepavčević je rekao da se, od celog okruženja, samo u RS radnicima ERS smanjuju plate.

“Primanja se smanjuju od 1% do 7%, a nekvalifikovanim radnicima i do 30%” istakao je i dodao da je sindikat jedistven i spreman na radikalizaciji protesta.

“Ovo je ravno državnom udaru i to javnost treba da zna. Sa Petrovićem nećemo da razgovaramo jer manipuliše javnošću i radnicima” izjavio je i dodao da će u narednih 48 časova izaći sa novim saopštenjem za javnost.

Milović: Nikome ne skidam glavu

Dok su novinari čekali na ishod sastanka iz zgrade RiTE je izašao Srđan Milović koji zvanično ima ulogu pomoćnika direktora ovog preduzeća. Milović se smatra oponentom Luki Petroviću , pa mu se u javnosti pripisuje uloga inspratora ove “sindikalne bune” protiv direktora holdinga.

Milović je to odbacio kao spekulacije. 

“Ja nemam nameru da bilo kome skidam glavu ili  niti sam ikad to radio, a ono što je najvažnije ne radim ništa iza leđa. Ključno pitanje je koji je cilj tih spekulacija. Nisam zadovoljan stanjem u elektro-energetskom sektoru niti odnosom prema RiTE Gacko. Mediji su pisali da će za dva meseca biti bankrot, da ću ja biti u zatvoru. kao što vidite, preduzeće radi”, pohvalio se Milović.

Što se tiče odnosa sa MH ERS smatra da postoji problem u komunikaciji. Ilustruje to i činjenicom da sutra u ponoć termoelektrana staje sa radom zbog planiranog remonta, ali da nije siguran i da će radovi na remontu odmah početi. Razlog je što se još čekaju garanciju Vlade bez koje ugovor sa kreditorom – Novom bankom, ne mogu da potpišu.

To je osnovni razlog što izvođačima ne mogu da garantuju da su sredstva obezbeđena. Milović je potvrdio i da nisu platili ni sve prošlogodišnje remontne radove.

U javnosti se dosta polemisaloo međusobnim dugovanjima između matičnog i zavisnog preduzeća. Milović tvrdi da potraživanja ERS prema RiTE Gacko ne postoje.

“ERS je tužila RiTE Gacko po dva osnova. U jednom sporu od 3,5 miliona su izgubili. Drugi spor od 7,5 miliona je takođe na sudu i to će izgubiti jer ne postoji nikakva dokumentacija. A treći spor je neka regulatorna taksa, to su fiktivna potraživanja”, kaže Milović i ističe da su potraživanja RiTE Gacko transparentna i , ona su za isporučenu električnu energiju.

Petrović: Svaki proizveden kilovat je plaćen

Reagujući na ove tvrdnje Luka Petrović je rekao da je vrlo lako videti da RiTE Gacko duguje 37 miliona KM, a ERS njima oko 15 miliona KM. Dakle, prema Petrovićevoj računici, ERS je u plusu oko 22 miliona u avansnoj uplati ovom preduzeću.

Dugogodişnji problem RiTE Gacko je negativno poslovanje. Kad bude pozitivnog poslovanja onda će se moći isplaćivati sve obaveze i prema dobavljačima, radnicima, za koncesione naknade. Nijedan kikovat sat proizveden u Gacku nije neplaćen“-zaključio je generalni direktor ERS

Petrović je ponovio da pojedinci Sindikat ERS koriste za ostvarenje ličnih interesa kao i da neće odobriti finansiranje sindikata od narodnog novca.

„Željko Tepavčević i Zoran Mićanović, verovatno imaju lične porive i interese da im ERS da 10 miliona KM za tri godine. Mi na to nismo spremni i smatramo da je to važnije dati radnicima, spremni smo da radnicima svih 10 miliona pretočimo u plate nego davati sindikatu mimo zakona i procedura, jer bi to ispalo kao da poslodavac potplaćuje sindikat„, naveo je on.

Petrović je podsetio da se po zakonu sindikat finansira iz svojih članarina, a da godišnje imaju 1,5 miliona KM.

Mislimo da je to za par ljudi dovoljno, a što se tiče ostalog dijela kolektivnog ugovora on ne zakida nijedan fening radnicima. Ostao je na istim osnovama koje su daleko iznad zakonskih prava, što upravi nije problem“, istakao je Petrović.

(BN/Direkt)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.