Dodik: One koji ne budu mogli da plaćaju skuplju struju pomoći će država

Tranzicija energetike podrazumijevaće poskupljenje struje u Republici Srpskoj, koja će najviše pogoditi domaćinstva, potvrđeno je na ovogodišnjem „Samitu energetike“ u Trebinju.

Direktor Energetske zajednice Evropske unije Janez Kopač smatra da su došla vremena kada kilovat sat treba tretirati kao robu na tržištu i konstatuje da postoje ljudi koji imaju poteškoće da plaćaju električnu energiju.

„To je bio problem i u svim zemljama Evropske unije, zbog toga su one uvele sistem podržavanja socijalno osjetljivih potrošača. Garancija za te kategorije mora biti da sebi još uvijek mogu priuštiti električnu energiju. Pristupi su veoma različiti. Na primjer, Crna Gora je izdvojila par miliona evra u državnom budžetu, izračunala koliko socijalno osjetljivih potrošača sebi može priuštiti i onda to preračunala na svotu koja je bila u budžetu. To je pristup koji je možda prejednostavan, treba možda malo više osjetljivosti, ali pokazalo se da sve zemlje koje su prošle kroz takvu reformu su sa tim instrumentom ublažavanja socijalnih problema mogle na lak način preći u tržišni princip kod električne energije“, rekao je Kopač danas novinarima u Trebinju.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da Republika Srpska ima najnižu cijenu električne energije u odnosu na Federaciju BiH, Hrvatsku i Srbiju i najavio pomoć države onima koji ne mogu da je plaćaju.

„Mi ćemo pokušati da ostanemo konkurentni u pogledu cijene električne energije, a što se tiče stanovništva, očigledno je da je došlo vrijeme za neke druge pristupe. Za one koji ne mogu da plaćaju struju, formiraćemo neke oblike socijalnih karti ili posebnih socijalnih programa i da ih, uz jasne pokazatelje njihovog stanja, država pomogne. Moramo da se preferiramo na činjenicu da je struja razvojna šansa, a ne socijalna i tome ćemo naše politike prilagoditi u narednoj godini“, zaključio je Dodik.

Iako programom „Samita energetike 2021“ u Trebinju nije bilo planirano prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH, on je danas došao i prisustvovaće njegovom zatvaranju. Ovom prilikom on se sastao sa Janezom Kopačom i rukovodstvom „Elektroprivrede RS“ nakon čega je zajedno sa njenim generalnim direktorom i generalnim sekretarom SNSD-a otišao na stranački sastanak koji je zatvoren za medije.

Izvor: Direkt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.