Aktivisti za spas rijeka Foče: Voda za sve ili profit za pojedinca (FOTO)

Izgradnja male hidroelektrane “Bjelava”  u slivu rijeke Bjelave danas je na dnevnom redu tematske sjednice  Skupštine Opštine Foča, a  sjednici će prisustvovati i građani Foče koji će dobiti priliku da iskažu svoju zabrinutostzbog izgradnje mHE Bjelava.

Udruženje građana „Bjelava“ ispred Centra za kulturu i informisanje organizuje zajedničko praćenje ove sjednice. Pored toga održava se i performans aktivista.

Nezadovoljni građani Foče će  performansima prije i za vrijeme trajanja sjednice ukazati na sve nepravilnosti i propuste u slučaju izgradnje mHE Bjelava koja traje više od godinu dana.

Građani Foče u svom obraćanju žele da ukažu na sve nepravilnosti i nezakonitosti učinjene u slučaju izgradnje mHE Bjelava te evidentnoj ugroženosti gradskog vodovoda. Osim toga od odbornika skupštine Opštine Foča traže usvajanje zaključaka kako bi lokalna vlast iskazala jasno protivljenje izgradnji mHE Bjelava i zaštitila interese Opštine i stanovnika Foče.

Očekuju da će odbornici raditi u skladu sa odlukama NSRS i u cilju sprječavanja nastanka veće štete po životnu sredinu, lokalnu zajednicu te pravnu sigurnost RS usvojiti zaključak da organima jedinice lokalne samouprave nalaže da, iscrpe sve zakonske ovlasti, te suspenduju izdavanje svih eventualnih drugih mišljenja, saglasnosti i dozvola koje se tiču izgradnje i korištenja mHE na slivu rijeke Bjelave do momenta provedbe tačke Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj koju je kao volju građana jednoglasno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, navode u saopćenju iz Udruženja građana ‘Bjelava’.

Sjednica Skupštine Opštine Foča će se održati u sali Centra za kulturu u Foči, sa početkom u 10 sati, a izjave za medije planirane su po završetku sjednice.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT podržala je Udruženje građana „Bjelava“ Foča i pozivaju odbornike da zaustave gradnju ove male hidroelektrane i spriječe katastrofalno uništavanje rijeke i života mještana koji žive na njenim obalama.

Podsjećamo da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i bez ikakve dozvole započeo radove na izgradnji male hidrocentrale u slivu rijeke Bjelave. Poslije mjesec i po, 29.4.2020. god, nakon prijava nedozvoljenih radova i protesta koje je organizovalo lokalno stanovništvo, MER investitora nagrađuje Dozvolom za geološka istraživanja, i to na osnovu lažne izjave o riješenim imovinsko-pravnim odnosima. Do danas ne postoje dokazi da su geološka istraživanja uopšte urađena, ali su tragovi niza krivičnih djela prema životnoj sredini danas vidljivi čak i na satelitskim snimcima, u vidu goleti bez šume koja je krasila te prostore i posljedičnih klizišta i erozije zemljišta.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.