Nebojša Vukanović: Uhapšen vlasnik Batagona, vlasti u Srpskoj ćute

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović, na svom blogu je objavio da je prije petnaestak dana u Njemačkoj, po potjernici Švajcarske, uhapšen Dalibor Matić, vlasnik firme Batagon. Inače, Vukanović je prije više od dvije godine došao u sukob sa vlastima Republike Srpske, zbog zahtjeva da Vlada Republike Srpske raskine ugovore sa pomenutom firmom koja se, po njegovim tvrdnjama, bavi pranjem novca i ostalim malverzacijama. Kasnije su se njegove tvrdnje ispostavile kao tačne, ali je očito da se slučaj namjerno zataškava. Da li će najnovija dešavanja u Njemačkoj i Švajcarskoj otkriti više detalja u poslovima kontraverznog biznismena Dalibora Matića i ko je sve bio u dogovoru sa njim, ostaje da se vidi.

U nastavku prenosimo tekst sa bloga Nebojše Vukanovića.

Po potjernici Švajcarske u Njemačkoj je uhapšen Dalibor Matić, kontraverzni biznismen i vlasnik firme Batagon. Informacija je provjerena i potvrđena iz više izvora, i sigurno je tačna iako se pokušava prikriti od javnosti jer je Matić uhapšen još prije 15 dana.

Prema saznanjima koje sam dobio od prijatelja i pouzdanih izvora iz Švajcarske, prije Matića prvo su uhapšena njegova dva bliska saradnika i advokata iz Švajcarske, a potom je prije 15 dana u njemačkom gradu Hamburgu uhapšen kontraverzni biznismen Matić po potjernici koju je raspisala Švajcarska.

Matić je u pritvoru i čeka se Odluka o ekstradiciji u Švajcarsku, gdje ga očekuje suđenje i proces zbog optužnice za više teških krivičnih djela, od utaje poreza, prevare, do pranja novca. Prognoze su nezahvalne, ali znajući kako su Švajcarci profesionalci i pedantni, Matić bi kao povratnik, jer je i ranije osuđivan za privredni kriminal, mogao dobiti najmanje 10 godina robije. Hapšenje u Njemačkoj još jednom je potvrdilo da su tačne sve informacije koje sam ranije objavio upozoravajući Vladu, Viškovića i Dodika na pogubne posljedice saradnje sa Matićem i Batagonom.

Dalibor Matić kao vlasnik of-šor kompanije Batagon iz švajcarskog grada Cuga, bio je ključni partner Vlade Republike Srpske, trebao je kupiti potraživanja za 43 miliona maraka i postati većinski vlasnik Alumine i Fabrike glinice Birač iz Zvornika u stečaju. Posao je propao nakon što sam izveo operaciju u Cugu, upao u Batagon i demaskirao veliku prevaru i zavjeru političara, moćnika i tajkuna iz Republike Srpske, za koje je Matić izvodio prljave poslove i bio paravan.

Matić i Batagon su, nažalost, kupili hotel Bistrica na Jahorini, ali je posao propao a 50-ak radnika ostalo bez posla. Sutra donosim više detalja, a neka se spremi Višković i Vlada, imaju vremena do naredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, čeka ih prava kanonada istine, dokumenata i pitanja.

16.4.2019. – Zašto vlasti Republike Srpske ne žele da razgovaraju o Batagonu

Izvor: Nebojša Vukanović Info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.