Petrović: Bolje da damo pare u humanitarne svrhe nego Sindikatu ERS-a

Iako je Sindikat „Elektroprivrede Republike Srpske“ najavio da će u petak organizovati protestni skup u Gacku zbog toga što kolektivni ugovor ovog holdinga nije usaglašen sa njima, generalni direktor Luka Petrović danas je poručio da ne želi više da raspravlja o ovoj temi.

„Usaglašavanje kolektivnog ugovora traje već deset mjeseci. On je istekao 19. septembra 2020. godine, i Zakon o radu nalaže da, ako se ne uspije potpisati ugovor, onda ide proglašavanje pravilnika o radu uz traženje mišljenja sindikata i sindikalne organizacije. Mi u ERS-u smo proglasili pravilnik o radu bez ijednog umanjenja prava radnika, osim što smo ukinuli jedno pravo – da se tom istom sindikatu dodjeljuje oko 10 miliona maraka za tri godine, na koliko se kolektivni ugovor potpisuje. Smatrali smo da je doba pandemije, da mnoga preduzeća jedva sklapaju kraj sa krajem, uzimaju pomoć Vlade RS da bi isplatili doprinose ili plate, mi smo smatrali da sindikat ne treba da dobije tih 10 miliona maraka“, rekao je Petrović novinarima u Trebinju.

Umjesto sindikatu, smatra Petrović, bolje je da ERS novac da u humanitarne svrhe.

„Bolje da ih damo kao što smo kupovali svakoj bolnici po jedan respirator ili da ih damo, ako treba, radnicima koji su oboljeli od korone kao dodatnu pomoć ili u povećanje plata radnicima, nego sindikatu. To je naš stav i mi ne želimo o tome više da raspravljamo, jer smatramo da je suludo“, kazao je Petrović.

Generalni direktor ERS-a RS tvrdi da ne zna u koje svrhe je taj novac do sada prebacivan Sindikatu.

„To nema veze sa godišnjom članarinom koje je oko 1,5 miliona maraka i kojom se pomažu radnici. Ne vjerujem da su radnici vidjeli te pare, ali vjerujem da ima neko ko to kontroliše, pa pitajte njih“, istakao je Petrović.

Na poruku predsjednika Sindikata Zorana Mićanovića, upućenu rukovodstvu ERS-a, da „kraduckaju“ umjesto što „kradu toliko“ Petrović odgovara kontraoptužbama.

„Što se tiče izjave Mićanovića razumijem da on, kad je predlagao kolektivni ugovor i poturio upravi ZP Rudnik i termoelektrana Ugljevik kolektivni ugovor kojim je smanjio prava radnika, i da je njegova pozicija, na neki način, poljuljana, da ne kažem ugrožena, među radnicima u RiTE Uglevik i iz tog razloga pokušava da prebaci vatru na nekog drugog. Međutim, on vrlo teško može da objasni radnicima kako je uspio da ne čita kolektivni ugovor, da ne gleda promjene koeficijenata, primjenu raznih poreza, odbitaka i tako dalje, i da to poturi upravi na potpis, što je uprava velikodušno odbila, jer je smatrao da nije vrijeme za smanjenje plata“, rekao je Petrović.

Podsjećamo, Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS, prethodnih dana je najavio da će se predstavnici sindikata iz cijele Srpske okupiti u petak u Gacku, u 11 časova i da će tada donijeti odluku o daljim koracima. Mićanović je ustvrdio da od 2008. godine u ERS-u nije podignuta cijena rada, a da je 2017. godine oduzeto dosta prava radnicima jer je ERS bila u teškoj situaciji, ali da je Luka Petrović nezainteresovan za dogovor sa radnicima.

Izvor: Direkt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.