Trebinjac Marko Dučić žrtva bahatih policajaca: Bio sam u šoku! Tukli su me svezanog i cijelu noć ponižavali…

Vaskršnju noć 2021. godine Trebinjac Marko Dučić, sportski radnik, bivši džudo šampion i borac prve kategorije Vojske Republike Srpske neće pamtiti po dobru. Naime, on je 2. maja, oko 23:30 pretučen od strane policijskih službenika Policijske uprave Trebinje, a ovaj nemio događaj bio je tema konferencije za štampu koju je sazvao Zoran Ignjatić, advokat i punomoćnik Marka Dučića.

Danas je u Trebinju, a kancelariji advokata Zorana Ignjatića, održana konferencija za medije povodom događaja od 2. maja tekuće godine, kada je Marko Dučić, kako tvrdi bez ikakvog pružanja otpora, pretučen od strane policijskih službenika. Bezazleni nesporazum u saobraćaju, tvrdi Dučić, koštao ga je velike traume i poniženja. Advokat Zoran Ignjatić obratio se medijima prezentujući i osuđujući ovaj slučaj, koji nije usamljen, pokazuje njegova advokatska praksa.

Ignjatić: Postojao ogroman interes za mirni protest od koga smo odustali poštujući epidemiološke mjere!

”Kao što sam vam i najavio, tema današnje konferencije za medije je brutalno nasilje koje je u noći Vaskrsa izvršeno prema našem sugrađaninu Marku Dučiću, istaknutom sportskom radniku, džudo šampionu i borcu prve kategorije Vojske Republike Srpske. Marko je sportski pedagog koji je na desetine generacija izveo na pravi put. Te noći se dogodio određeni saobraćajni prekršaj, da li postoji odgovornost oštećenog Dučića za prekršaj koji je eventualno počinjen te noći, to neka utvrđuju nadležni pravosudni organi, ali ono što želim da istaknem, prema mojim iskustvima u advokaturi je to da je ovakav način rada policije učestao. Krajnje je vrijeme da se javnom mnijenju upute određene poruke kako bi se to prezentovalo. Takođe želim da naglasim da je preko 90% policijskih službenika časno i odgovorno, međutim postoji nekolicina bahatih i osionih policajaca koja na nezakonit način primjenjuje silu na fizičkim licima, bez obzira da li su ta lica odgovorna za izvršenje određenih prekršajnih ili krivičnih djela.

Te noći je primijenjena sila u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o policiji i pravilnikom o upotrebi sile u MUP-u Republike Srpske. Sila je upotrijebljena na jedan divljački način prema Marku Dučiću. Posjedujemo medicinku dokumentaciju koju radi okolnosti istražne faze postupka i budućih prijava ne želimo danas prezentovati, a ta medicinska dokumentacija će svakako biti podnesena uz krivičnu prijavu kod nadležnog tužilaštva i uz prijavu unutrašnjoj kontroli. Isključivi motiv današnjeg zakazivanja konferencije je da se ministru unutrašnjih poslova, načelnicima policijskih uprava uputi pouka da obrate pažnju na nekolicinu pripadnika njihovih struktura koji na ovakav način tretiraju naše građane i na protivpravan i nezakonit način primjenjuju silu.

Postoji zakon, postoji lice pravde, pravosudni organi, ukuliko je neko lice osumnjičeno da je počinilo neko djelo, postoji procedura kako se to lice treba procesuirati i eventualno u sudskom postupku odrediti da li je prekršajna ili krivična odgovornost. Želimo da apelujemo na policijske službenike od kojih, ponavljam, velika većina časno obavlja svoj posao, da se bahatim pojedincima u uniformi sane u kraj jer ako dođe do nekih većih posljedica, bojim se da će biti kasno. Marko je jako poznat u gradu, bilo je na stotine poziva da se održe mirni protesti u gradu, međutim, savjetovao sam da se poštuju epidemiološke mjere i zabrana okupljanja preko 30 lica i donijeli smo odluku da se to ne radi. Ono što nažalost moram da dodam je da unutrašnja kontrola MUP-a po podnesenim prijavama uopšte ne postupa već se podnosila prijave kratkim saoopštenjem obavijesti da nisu utvrđene tvrdnje iz prijave i kako policijski službenici negiraju da su uradili djelo za koje su prijavljeni.” – rekao je u uvodnom izlaganju Zoran Ignjatić, advokat Marka Dučića.

Leutar.net Trebinjac Marko Dučić žrtva bahatih policajaca: Bio sam u šoku! Tukli su me svezanog i cijelu noć ponižavali…
Dučić: Bio sam u šoku! Vezanog su me tukli! Trpio sam psihičku torturu: govorili su mi kako sam lijepo ”našminkan”, nisu mi dali da sjedim u ćeliji, morao sam stajati cijelu noć…

”Te noći, pošao sam kući i sa lijeve strane, iako sam ja išao desnom stranom, ugledao sam policajca koji je podigao ruku. Mislio sam da mi se javlja, jer je patrola već nekoga legitimisala tu. Prošao sam misleći da se radi o podravu a ne o zaustavljanju. nakon toga sam začuo povike ”hej, hej”, ali ja sam već prošao i zaustavio sam vozilo na semaforu i patrola je pošla za mnom. Policajac je izašao iz vozila i počeo da mi lupa po haubi i viče da stanem. Rekao sam da ću stati na prvom proširenju, što sam i učinio u blizini moje zgrade. Parkirao sam, policjaci su izašli iz vozila i prilikom prvog susreta, bez ikakve priče, policajac se unio u moje vozilo i udario me nekim  predmetom koji je držao u ruci a taj udarac je uzrokovao rez kod nosa. Našao sam se u šoku! Poslije toga su me počeli izvlačiti iz automobila. Štitio sam se od udaraca gledajući da spasim živu glavu. Kada sam vidio da će me bukvalno prebiti rekao sam im da mi stave  lisice i vode u stanicu, što su oni i uradili. Odmah poslije toga, jedan od policajaca me uhvatio za lijevu mišku i počeo da me udara šakom u glavu. Ne mogu vam reći tačno koliko puta, ali sigurno više od 5-6 puta. Nakon toga su me ubacili u auto. U autu sam isto doživio – isti taj policajac je sjeo sa moje lijeve strane i udarao me do iznemoglosti po desnom oku. Kada sam se sklonio u stranu kako bi zaštitio oko, počo me je udarati po uvu. Tada sam sproveden u stanicu u kojoj sam maltretiran i ponižavan cijelu noć. To se desilo u 23:30 a ja sam pušten ujutro u 11:30. U stanici sam doživio psihičku torturtu, govorili su mi kako mi je lijep rez, kako sam fino našminkan, nisu mi dozvoljavali da sjednem u ćeliji već sam morao da stojim cijelu noć. Sve vrijeme sam bio svezan, tačnije, sve udarce osim ovog prvog sam dobio dok sam bio svezan.” – opisao je Marko događaje iz vaskršnje noći.

Leutar.net Trebinjac Marko Dučić žrtva bahatih policajaca: Bio sam u šoku! Tukli su me svezanog i cijelu noć ponižavali…
Ignjatić: Policijska uprava će pokušati žrtvu napraviti krivcem!

”Po mojim nezvaničnim saznanjima, u Policijskoj upravi Trebinje se radi na zamjeni teze i podnesena je krivična prijava Tužilaštvu protiv Marka Dučića. Bez obzira na to da li je moj klijent te noći izvršio neko krivično djelo, to nije razlog da se ovako brutalno istuče, ponižava i maltretira. Po svemu sudeći pokušaće se moj klijent optužiti za izvršenje krivičnog djela, iako nijednim gestom, radnjom, činjenjem nije uticao na ovakav rad bahatih policajaca.” – dodao je Ignjatić.

Ovo nije usamljen slučaj! Unutrašnja kontrola odbacuje 90% prijava kao neosnovane…

On navodi i to da ovaj slučaj nije usamljen, da je sam imao više slučajeva policijske brutalnosti nad fizičkim licima.

”Imao sam i imam takvih slučajeva ali u skladu sa advokatskom etikom nemam pravo da sada licitiram imenima i prezimenima, ali je ovo jako često pojava na području PU Trebinje, gdje prednjače Trebinje i Bileća. U određenim predmetima je Tužilaštvo obustavljalo istrage pa je nakon intervencije republičkog tužilaštvaponovo pokretalo istrage, a što se tiče unutrašnje kontrole preko 90% prijava se odbaci ili se uopšte ne tretiraju. Ima više postupaka koje sam ja, kao punomoćnik, pokrenuo povodom toga i upravo je to jedan od razloga da se apeluje na javnost ali i na nadležne organe kako bi se ovakvim događajima stalo u kraj. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, narednih dana će biti podnesene Tužilaštvu krivična prijava i prijava unutrašnoj kontroli kao i podnesena disciplinska prijava. protiv policijskih službenika ili jednog policisjkog službenika, to ćemo još da vidimo, zbog toga što postoji sumnja da su počinili više krivičnih djela, jer po nalazima ljekara radi se o nanošenju teških tjelesnih povreda. Takođe je uočena i psihička trauma, po nalazu psihijatra, a moj klijent sedam dana nije spavao zbog poniženja koje je doživio u svom gradu.” – rekao je Zoran Ignjatić, advokat Marka Dučića.

Leutar.net Trebinjac Marko Dučić žrtva bahatih policajaca: Bio sam u šoku! Tukli su me svezanog i cijelu noć ponižavali…

Advokat Zoran Ignjatić i Marko Dučić, njegov punomoćnik, poručuju da neće odustati i da će insistirati da pojedinci koji su počinili ovo djelo budu procesuirani. PU Trebinje saopštio je medijima da se danas neće oglasiti povodom optužbi Marka Dučića i advokata Zorana Ignjatića.

Izvor: Igor Svrdlin / Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.