Arhiepiskop Hanna na barikadama: Naše patnje su zajedničke

Za Al Jazeeru je pored barikada govorio Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

Hanna: Ovo je politika etničkog čišćenja koju ne može prihvatiti čovjek koji drži do moralnih i ljudskih vrijednosti.

Delegacija hršćanskih velikodostojnika uspjela je ući u naselje Sheikh Jarrah uprkos blokadi izraelskih snaga sigurnosti. Izraelske snage su na ulazu u naselje postavile barikade kako bi spriječile dolazak Palestinaca koji se solidarišu sa stanovnicima tog jerusalemskog kvarta.

Ipak, delegacija hršćanskih vjerskih poglavara, čelnika i predstavnika hršćanskih organizacija, uspjela je ući kako bi izrazila solidarnost sa stanovnicima tog naselja, izvijestila je reporterka Najwan Samri.

Tenzije su porasle u tom naselju od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Za Al Jazeeru je pored barikada govorio Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

„Kao hršćanska delegacija koja je došla danas, željeli smo ovom posjetom potvrditi naše nacionalno, ljudsko, palestinsko, hršćansko-islamsko jedinstvo. Ovo nije samo posjeta solidarnosti, već smo željeli naglasiti da su naše patnje zajedničke, boli zajedničke… Mi smo jedan narod koji se bori za slobodu i dostojanstvo i povratak otete slobode“, istakao je on.

„Ovo je politika etničkog čišćenja koju ne može prihvatiti čovjek koji drži do moralnih i ljudskih vrijednosti“.

Nema zastave predaje

Arhiepiskop se osvrnuo i na represiju izraelskih snaga koja je usmjerena jednako na hršćane i muslimane.

“Naša rana je zajednička, bez obzira radi li se o Jerusalemu, naselju Sheikh Jerrah, ili o Gazi, opkoljenoj Gazi koja je izložena neprijateljstvu i s kojom se solidarišemo. Palestinski narod je u svakom mjestu istrajan je u ovoj borbi i izražavanju pripadnosti ovoj svetoj zemlji“, rekao je pravoslavni poglavar.

“Palestinci neće podići zastavu predaje. Mi smo hršćani, Palestinci, pripadamo istočnom hršćanstvu koje se pojavilo na ovoj svetoj zemlji. Pripadamo Palestini, kao zemlji, pitanju, narodu, identitetu, porijeklu. Svi smo Palestinci, vjera nas ne razdvaja. Naše jedinstvo u odbrani Jerusalema je jako.“

Dalje je Hanna kazao kako se mora istaknuti da oni „koji su upali u džamiju Al-Aksa isti oni koji su napali hršćanske vjernike koji su se uputili u Baziliku Svetoga groba kako bi se molili i obilježili Uskrs“.

„Naša bol je zajednička, naša patnja je zajednička. Okupator se bori protiv svih nas bez izuzetaka. Zato moramo unaprijediti naše jedinstvo, naše hršćansko-islamsko bratstvo…

Otkako je počela kriza u naselju Sheikh Jerrah obratili smo se svim hršćanskim autoritetima u svijetu, pa i islamskim, kako bi se čuo glas nas Palestinaca, a to je glas istine i pravde. Apelovali smo na sve te institucije da se solidarišu sa palestinskim pitanjem“, naveo je Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

IZVOR: AL JAZEERA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.