Njemački DW: Niz manevara, hiljade vojnika – od Manjače do Baltika!

Odavno članice NATO nisu izvodile ovoliko vojnih vežbi, posebno na Balkanu. U manevrima se isprobava svašta, od desanta do artiljerijske vatre. U Moskvi se na to gleda sa skepsom, a NATO tvrdi da je sve transparentno.

U maju i junu članice NATO i partneri održavaju više vojnih manevara u Evropi. Nazivi ovih vojnih vežbi zvuče slično, recimo „Defender-Europe 21“ i „Steadfast Defender 21“ („Branilac Evrope 21“ i „Nepokolebljivi branilac 21“).

Manevri „Branilac Evrope“ održavaju se svake godine i organizuje ih američka vojska. Ove godine se pored Sjedinjenih Država vežbama pridružilo 25 zemalja.

Tu su evropski saveznici i Kanada, sve zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije, kao i partnerske zemlje Ukrajina, Gruzija i Moldavija. „Branilac Evrope 21“ održaće se u 16 zemalja, ali ne u Ukrajini i Gruziji.

U Bosni i Hercegovini će vežba „Brzi odgovor 21“ biti održana na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Zabunu je stvorio podatak o broju vojnika koji će učestvovati u manevrima. Pentagon govori o 28.000 vojnika. Istovremeno je francuski general-potpukovnik Bris Ude, zamenik šefa štaba u Glavnom sedištu savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), na brifingu 6. maja jasno stavio do znanja da je taj broj „nerealan“.

On kaže da će u vežbama učestvovati oko 9.000 vojnika, a da se do drugih brojki može doći samo ako se u obzir uzme čitav vremenski okvir vežbi.

Zašto SAD održavaju vežbe „Branilac Evrope 21″?

Manevri koje predvode Amerikanci već su počeli u Estoniji. Od 5. maja se tamo izvode padobranske i minobacačke vežbe. Na albanskoj obali se početkom aprila pojavio najveći američki transportni brod „Bob Hope“ zbog vežbi iskrcavanja.

„Branilac Evrope 21“ prvenstveno je koncentrisan na region zapadnog Balkana i Crnog mora. Cilj vežbi je da se održi i poboljša kompatibilinost između američkih trupa i drugih NATO zemalja.

„Branilac Evrope 21“ obuhvata niz takozvanih uvezanih vežbi. Učesnici „Swift Response“ („Brzi odgovor“), oko 7.000 vojnika, koncentrisaće se na desantnu obuku u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Oko 5.000 vojnika bi, u okviru manevra „Immediate Response“ („Trenutni odgovor“), koji počinje sredinom maja, trebalo da se obučavaju u iskrcavanju transportnih brodova. Najveća vežba sa 13.000 učesnika zove se „Sabre Guardian“.

Od sredine maja do početka juna bi trebalo da budu održane obuke protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao i medicinske evakuacije.

NATO vežba „Steadfast Defender 2021“

Paralelno s tim NATO za kraj maja planira i vežbu „Nepokolebljivi branilac 2021“. Uprkos njihovim sličnim nazivima, Zapadna alijansa naglašava da se mora praviti razlika između manevara koje predvodi jedna od država poput „Branilac Evrope“ i manevra koji organizuje NATO „Nepokolebljivi branilac“. Na ovom poslednjem učestvuje 20 zemalja alijanse i dva najbliža partnera – Finska i Švedska.

„Nepokolebljivi branilac 2021“ sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu akcenat je na mornarici. Planirane su vežbe u Atlantiku sa oko 5.000 vojnika i 20 brodova, uključujući i britanski nosač aviona „Kraljica Elizabeta“, kao i 40 aviona među kojima su najnoviji borbeni avioni F-35.

Drugi dioo se održava u Ulmu. Tamo je NATO pre tri godine uspostavio komandu za podršku (Joint Support and Enabling Command), čiji je zadatak da obezbijedi brz transfer trupa između brojnih državnih granica u Evropi. Na ovoj vežbi krajem maja će učestvovati 300 vojnika. To će biti nešto poput vatrenog krštenja za novu komandu.

Treći deo „Nepokolebljivog branioca“ će se održati u regionu Crnog mora. NATO jedinice „Very High Readiness Joint Task Force“, za koje je 2021. zadužena Turska, iskrcaće se u Rumuniju. Riječ je o 4.000 vojnika.

Leutar.net Njemački DW: Niz manevara, hiljade vojnika - od Manjače do Baltika!

NATO govori o defanzivnim vežbama

Zašto NATO države posebno paze na broj vojnika koji učestvuju u vežbama? Razlog je u Bečkom dokumentu iz 2011. o mjerama za poverenje i bezbjednost Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). Tu su postavljene jasne gornje granice.

Jer, vojne aktivnosti moraju da se najave, ukoliko je u njih „u bilo kojem trenutku“ uključeno najmanje 9.000 vojnika. Štaviše, vježbe podležu i stranom nadzoru ukoliko je u njih uključeno više od 13.000 osoba.

NATO stalno uvjerava da su sve informacije o manevrima transparentne. „Mi smo potpuno transparentni u vezi sa tim šta radimo, i sve zemlje imaju pravo da vrše obuku svojih trupa“, kazala je portparolka NATO na jednom brifingu.

Ona je naglasila da Rusija nije tražila da nadgleda manevar. Istovremeno, ni ona a ni general-potpukovnik Bris Ude nisu odgovorili na pitanje novinara DW da li bi NATO bio spreman da pozove ruske posmatrače na vežbu „Nepokolebljivi branilac 2021“, iako manevar prema broju učesnika ne podleže ni prijavljivanju ni nadgledanju.

Ove godine izgleda da je veoma važna tema tansparentnosti, s obzirom na rusku reviziju svoje borbene gotovosti. Prema informacijama iz Vašingtona, Brisela i Kijeva, Ruska Federacija je na granici prema Ukrajini i na anektiranom poluostrvu Krim okupila u aprilu više od 100.000 vojnika. Moskva tvrdi da je vežbu najavila na vrijeme.

Ali, Rusija se vajkala da učestvuje na sastanku OEBS-a 10. aprila, koji je sazvala Ukrajina, i na kojem je Rusija trebalo da pojasni vojne aktivnosti. Prema ministru odbrane Sergeju Šojguu, „provjera ruske borbene gotovosti bila je odgovor na vojne aktivnosti NATO“.

NATO i Pentagon podvlače defanzivni karakter svih manevara. „To je ono što vojnici rade. Oni vježbaju. Mi moramo da vježbamo. Ako ne vježbamo, nismo spremni“, naglasio je general-potpukovnik Bris Ude.

(DW)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.