Bivšoj ministarki zaplijenili 80 kuća i 153 miliona dolara

Ona trenutno boravi na liječenju u Velikoj Britaniji.

Vlasti Nigerije zaplijenile su 80 kuća i 153 miliona dolara bivšoj ministarki transporta i naftnih resursa te zemlje Diezani Alison-Madueke koja se sumnjiči za korupciju i prevare, javlja Agencija Anadolija.

Abdulrašid Bava iz nigerijske Komisije za ekonomski i finansijski kriminal saopštio je da nadležna tužilaštva i dalje provode istragu protiv bivše ministarke.

On je potvrdio da su bivšoj ministarki s bankovnih računa zaplijenjena 153 miliona dolara, kao i 80 kuća koje je posjedovala.

Nigerijski sud je i 2019. godine od Alison-Madueke zaplijenio nakit u vrijednosti od 40 miiona dolara i kuću koju je posjedovala u vrijednosti od 37,5 miliona dolara.

Alison-Madueke je na funkciji ministarke naftnih resursa bila u periodu od 2010. do 2015. godine u vrijeme mandata nigerijskog predsjednika Guglaka Džonatana.

Prethodno je obavljala i funkcije ministarke transporta i ministarke razvoja rudarstva. Aktuelni nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari je po dolasku na vlast 2015. godine pokrenuo borbu protiv korupcije, a među optuženim funkcionerima se našla i Alison-Madueke.

Ona trenutno boravi na liječenju u Velikoj Britaniji, a 60-godišnja političarka je priznala da je činila greške tokom obavljanja ministarskih funkcija, ali je negirala umiješanost u korupciju.

Nigerija je bogata naftom, gasom i podzemnim rudama, ali korupcija i nepravedna raspodjela dobiti osnovni su faktori problema i siromaštva u toj nigerijskoj zemlji.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.