UŽIVO Apokaliptične scene od jutra: Lete rakete, gore gradovi VIDEO

Jerusalim — Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na Pojas Gaze. Mrtvi se broje na obe strane. Gradovi gore.

Sukobi su nastavljeni i danas, a najmanje je 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu.

Palestinski snage potvrdile su da su ispalili stotine projektila na Tel Aviv nakon što je izvršen izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze, a Izraelska vojska je saopštila da gađa militante u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalim i druga područja, prenosi Rojters.

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim vazdušnim napadima.

Izrael je saopštio da su njegovi avioni jutros gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, a drugi napadi bili su usmereni na druge vojne ciljeve Hamasa.

Načelnik izraelske vojske: Gađali smo više od 500 ciljeva

Načelnik generalštaba izraelske vojske general-major Aviv Kohavi izjavio je da su oružane snage izvršile udare na više od 500 ciljeva i ubile desetine terorista-operativaca čime su, kako kaže, palestinskoj terorističkoj organizacijia naneti bolni udarci.

„Odlučni smo da teroristima uzvratimo na najozbiljniji mogući način“, poručio je izraelski general istakavši da će vojska nastaviti sa udarima na položaje Hamasa i Islamskog džihada u pojasu Gaze i da se priprema za širi konflikt, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Netanijahu: Platićete; „Ovo je tek početak“

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će „ekstremisti u Pojasu Gaze“ platiti veoma visoku cenu nakon napada na izraelsku teritoriju. „Hamas i Islamski džihadisti plaćaju i platiće visoku cenu za svoju ratobornost“, rekao je Netanijahu u zajedničkom obraćanju sa ministrom odbrane. On je rekao da će izraelske bezbednosne snage nastaviti kampanju protiv Hamasa, ali je dodao da će za tu bitku biti potrebno vreme, prenosi Džeruzalem post. Ministar odbrane Beni Ganc rekao je da Izrael ima pravo i obavezu da deluje i da će nastaviti sa akcijama. On je upozorio da je napad na Gazu samo početak.

Raketa pogodila naftovod u blizini Tel Aviva

Raketa lansirana iz pojasa Gaze pogodila je naftovod u vlasništvu izraelske državne kompanije, potvrdio je izveštaču Rojtersa jedan izraelski zvaničnik iz energetskog sektora. U video izveštaju Kanala 12 izraelske Kešet Medija grupe vidi se plamen koji izbija iz jednog rezervoara za naftu nedaleko do mediteranskog grada Aškelona, južno od Tel Aviva.

Izrael poslao tenkove na granicu s palestinskom teritorijom

U gradu blizu Tel Aviva proglašeno vanredno stanje

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 32 žrtve, ali je radio stanica povezana s Hamasom kasnije prenela da su još tri osobe, uključujući ženu i dete, ubijene danas nešto pre dva sata ujutro u izraelskom vazdušnom napadu.

Izraelski politički lideri i vojska saopštili su da su ubili na desetine militanata i izvršili napade na objekete koje koristi Hamas. U gradu Lod, blizu Tel Aviva, gde živi mešovito jevrejsko-palestinsko stanovništvo proglašeno je vanredno stanje, a dve osobe su poginule nakon što je raketa pogodila vozilo u toj oblasti.

Automobili su zapaljeni, a 12 ljudi je povređeno u sukobima i demonstracijama u tom gradu zbog nasilja u Gazi. Gradonačelnik Loda uporedio je situaciju sa građanskim ratom.

Ivor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.