Sada su u drugom planu oni koji su stvarali Republiku

Borci koji su stvarali Republiku Srpsku stavljeni su u drugi plan, njihov položaj je veoma težak u današnjem demokratskom društvu, rečeno je tokom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, Dana Semberskih ratnih jedinica i Dana trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u Bijeljini.

Da ratovati nije bilo lako, da je više od 20.000 boraca živote dalo za stvaranje Republike Srpske u odbrambeno-otadzbinskom ratu i da su mnogi ranjeni i pretrpjeli najteže muke , potvrdili su borci koji ni dan danas ne zauzimaju status koji im pripada i većina živi na društvenim marginama.

“Ono za šta su se ljudi borili i što su očekivali da će biti poslije rata, ipak do toga nije došlo. Nažalost, u našem društvu su preovladale neke druge struje, neki drugi pravci, tako da su borci koji su stvarali Republiku Srpsku gurnuti u drugi plan,” rekao je Goran Tešić – oficir u Gardi “Panteri”, Bijeljina.

Leutar.net Sada su u drugom planu oni koji su stvarali Republiku

“Ovo je demokratska država gdje je to teško ostvariti, ali mislim da su tu sami borci krivi, a i oni u skupštini koji se kunu da su borci, kakvi su oni borci kad ne podržavaju borce“, istakao je Vasilije Mitrović – komandant trećeg odreda Istočno-bosanskog korpusa.

Potrebno je boriti se za bolji društveni položaj svih boraca i porodica poginulih boraca, naglasio je gradonačelnik Bijeljine.

“Da vratimo dug Republici Srpskoj , onima koji su dali svoj život, odbranili teritoriju, a danas je to kroz poboljšanje statusa i to ne samo na ovim danima kada govorimo o danu Vojske Republike Srpske, nego i svim drugim danima kada god možemo dokumentima da utičemo na bilo koji akt, na bilo koji položaj, bilo kojeg demobilisanog borca, članove porodica poginulih boraca, da to svakog dana i činimo,” dodaje Petrović.

Leutar.net Sada su u drugom planu oni koji su stvarali Republiku

Evocirajući uspomene tokom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske u Bijeljini prisutni su se prisjetili više od hiljadu poginulih boraca na području Semberije.

“Mi borci, danas smo se okupili ovdje da se poklonimo našim saborcima koji su dali svoje živote, a sigurno da nikad ne zaboravimo svu ulogu Vojske Republike Srpske u stvaranju naše otadžbine,” rekao je Miodrag Stevanović – predsjednik Boračke organizacije, Bijeljina.

Leutar.net Sada su u drugom planu oni koji su stvarali Republiku

“Patriotizam i rodoljublje koji su pokazali srpski borci u odbrambeno-otadžbinskom ratu još jednom je mogao da se mjeri sa svim onim patriotizmom i rodoljubljem koji je srpski narod pokazao kroz svoju istoriju, kroz vijekove, uvijek braneći svoju grudu od napadača i osvajača,” naglašava Nebojša Jovanović – komandant trećeg pješadijskog bataljona, Republika Srpska puka.

Poslije svečanog defilea pripadnika trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, na trgu u Bijeljini služen je parastos i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, nakon čega su predstavnici delegacija posjetili Spomen sobu.  

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.