Raketni napad i na Tel Aviv: Hamas ispalio 130 raketa, Izrael prethodno srušio stambenu zgradu u pojasu Gaze

Sukob između Izraela i palestinskih snaga se nastavlo i danas. Iz Gaze su tokom dana ispaljene rakete na grad Aškelon, poginule su dve osobe. Izrael je odgovorio napadima na Gazu, dok je Hamas ispalio, kako su saopštili, 130 raketa, preneo je Asošiejeted pres.

U napadima obe strane, ubijen je određeni broj vojnika i civila u Gazi i najmanje dva Izraelca.

Raketni napadi iz pojasa Gaze i vazdušni napadi na tu teritoriju nastavili su se gotovo neprekidno tokom celog dana, a mediji prenose da su ovo najžešći napadi obe strane još od rata iz 2014. godne.

Večeras su se napadi proširili i na Tel Aviv, koji se našao na udaru raketa koje su ispaljene iz pojasa Gaze. Oglasile su se i sirene za vazdušni napad širom grada, preneo je AP.

Hamas je saopštio da je do sada lansirao ukupno 130 raketa, što je dosad bio njihov najintenzivniji napad, kao odgovor na izraelsko uništavanje stambena trinaestospratnica u Gazi.

Rojters je preneo da su pojedini stanovi služili kao prostorije Hamasa. Očevici su naveli da su pre napada stanovnici pozvani da se evakuišu, ali nema podataka o tome koliko se ljudi evakuisalo.

Do ponedeljka uveče 28 Palestinaca – uključujući desetoro dece – ubijeno je u Gazi, većinom vazdušnim napadima, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. Izraelska vojska je saopštila da je ubijeno najmanje 16 pripadnika Hamasa.

Dve žene ubijene su raketama ispaljenim iz pojasa Gaze koje su pogodile njihove domove u Aškelonu, gradu na jugu Izraela, što su bile prve izraelske žrtve u sukobima. Najmanje deset Izraelaca ranjeno je od ponedeljka.

Posle naglog porasta broja prekograničnih palestinskih raketnih napada, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ranije u toku dana najavio da će pojačati napade na pojas Gaze gde žive Palestinci.

“Od juče je vojska izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi i još više ćemo pojačati naše napade. Na kraju procene situacije odlučeno je da se i jačina i broj udara poveća”, rekao je Netanjahu u video-poruci zapretivši da će “sada Hamas dobiti udarce koje nije očekivao”.

Egipatski zvaničnici su saopštili da pokušavaju da postignu prekid vatre. Međutim, čak i pre prvih žrtava, izraelska vojska je saopštila da šalje pojačanje trupa na granicu Gaze, a ministar odbrane naredio je mobilizaciju 5.000 vojnika u rezervi.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.