SRBIJA: Svadbe već u junu za vakcinisane i sa PCR testom

Pandemija koronavirusa, pored svih pošasti koje je donijela, odložila je i proslavu najradosnijih događaja u našem životu, poput krštenja, svadbi ili proslava mature. Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da je vrlo vjerovatno da će građani Srbije od juna ponovo moći da prisustvuju veseljima, ali samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test!

– Na svadbe, mature i utakmice moći će da idu samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Krizni štab će sledeće nedelje raspravljati da li će i kad tačno biti još popuštanja mera, jer ćemo tek tada, kad prođe od sedam do deset dana od praznika, moći da sagledamo realnu situaciju – kaže za Kurir dr Tiodorović.

On napominje da će se o broju ljudi koji se mogu okupiti na organizovanim događajima kakvi su svadbe, mature i utakmice pričati tokom ove sedmice.

– Mora da prođe najmanje 10 dana od praznika i mora da bude mirna situacija, a to znači manje od 1.000 novozaraženih dnevno. Naravno, naš ideal je da to bude manje od 100, ali za početak da budemo trocifreni. Na osnovu toga ćemo planirati dalje poteze u vezi s popuštanjem mera, a vrlo je verovatno da od juna pustimo svadbe, mature, proslave, uz uslov da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR test – objašnjava dr Tiodorović i dodaje da od 15. maja kreće i kampanja za vakcinaciju mladih.

Na pitanje mogu li se Delije i Grobari nadati da će finale Kupa u fudbalu, zakazano za 25. maj, gledati uživo, dr Tiodorović ističe da je to još nepoznanica i da će se tek raspravljati da li i pod kojim uslovima to može da se dogodi. Dodaje da o svemu odluke donosi cio krizni štab.

Inače, stručni komitet za imunizaciju je 26. aprila doneo odluku da „Fajzerovom“ vakcinom mogu da se vakcinišu i djeca od 16 godina, što bi, ukoliko bi naišlo na veliki odziv, kako smatraju stručnjaci, omogućilo da se i proslave maturskih večeri za srednjoškolce organizuju na bezbjedan način.

Samo u Beogradu do subote je vakcinisano 624.965 osoba, što je 44,9 odsto punoljetne populacije, a o nevjerovatnom uspjehu Srbije u imunizaciji izvještavao je i američki portal PBS, koji je naveo da je Srbija do sredine marta uspjela da vakciniše više punoljetnih osoba od bilo koje druge zemlje članice EU.

(Kurir)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.