Posljednja oštra retorika nije za očuvanje Srpske nego SNSD-a

– Javnosti Republike Srpske danas je potpuno jasno da posljednja zaoštrena retorika od strane lidera SNSD nije usmjerena na očuvanje Republike Srpske, nego očuvanje SNSD, tvrdi Trivićeva.

Razgovor između Republike Srpske i Federacije BiH o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu završen je i prije nego je počeo, bar ako je suditi po stavovima većine političkih partija u oba entiteta.

Osim vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH, o kojoj će za par dana raspravljati u parlamentu Srpske, za sada eventulno podržava još HDZ BiH.

Opozicija iz Srpske je već najavila da nema namjeru da podrži navedenu Inicijativu jer je smatraju „farsom i pokušajem skretanja pažnje sa ekonomskih i drugih problema u Srpskoj“.

Inicijativa nije dobila zeleno svjetlo ni kod bošnjačkih stranaka koje su je proteklih dana mahom kritikovale.

Poslanica PDP Jelena Trivić, takođe, vjeruje da je Inicijativa već na samom početku osuđena na fijasko.

Ona, međutim, smatra da cilj Inicijative nije ni bio razgovor između Srpske i FBiH već „populizam“.

– Petnaest godina od obećanog referenduma o nezavisnosti Republike Srpske uči nas da su poslednje najave od strane lidera SNSD, takođe, puka politička, odnosno politikantska obećanja, ispunjena jakom retorikom, ali isto tako slabom i nikakvom aktivnošću na ispunjenju ovih obećanja. U nemogućnosti da ponudi narodu Republike Srpske dovoljno rezultata na polju životnog standarda, SNSD se koristi političkim djelovanjem koje joj je istini za volju nekada donosilo političku korist – ističe Trivićeva u izjavi portalu Srpskainfo.

Ona dodaje da je javnosti Republike Srpske danas potpuno jasno da posljednja zaoštrena retorika od strane lidera SNSD nije usmjerena na očuvanje Republike Srpske, nego očuvanje SNSD.

Trivićeva ističe da Republiku Srpsku treba čuvati i braniti na način koji bi njenom narodu omogućio bolji ekonomski standard, više prilika za posao, politikom koja bi ponudila nešto konkretno i stvorila perspektivu narodu da ostaje na svojim vjekovnim ognjištima.

– Isprazna politika jakih riječi i nikakvih ili skormnih djela je već viđena, naročito od strane lidera SNSD. Osim nikad provedenog referenduma o nezavisnosti Srpske, treba podsjetiti da je vlast usvajala i zaključke u Narodnoj skupštini, između ostalog o izlasku iz sistema PDV, izlasku iz Oružanih snaga na nivou BiH, neučestvovanju u zajedničkim institucijama, što je bilo ne tako davno, a da od toga svega nije bilo ništa – kaže Trivićeva.

Ona dodaje da e postoji nijedan argument koji bi nju lično ubijedio da je ova inicijativa iskrena i potkrepljenja budućim stvarnim aktivnostima usmjerenim ka onom što je SNSD nazvao mirno razdruživanje.

– Često naglašavam da ovakve teme ne smiju biti predmet dnevne politike, način za stranačko pozicioniranje ili bilo šta drugo i da narod Republike Srpske nije zaslužio da se neko poigrava njegovim emocijama na ovakav neodgovoran način kao što to radi SNSD ili bolje rečeno lider SNSD- zaključuje Trivićeva.

Podsjećamo, pred poslanicima će se u utorak u nastavku NSRS naći Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH koju je predložio SNSD, a u kojoj se zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma.

Dalje se navodi da je “izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata”.

Treba podsjetiti da je SNSD i njen lider najviše nadležnosti s entiteta prenio na nivo BiH, posebno u postdejtonskom periodu, kada je njihov lider Milorad Dodik bio jedan od najkooperativnijih domaćih političara sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

(BN/Srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.