„ZAKLALI TELE ZBOG JEDNE ŠNICLE“ Mostarcu oduzeli kuću od 150 hiljada zbog deset puta manjeg duga

Na Općinskom sudu u Mostaru 28. aprilu održano je, kako nam izgleda, nesvakidašnje ročište. 

Mostarcu Salki Pendiću prodata je kuća u Potocima kod Mostara vlasništvo ½ u vrijednosti od 150.000 maraka zbog desetak hiljada maraka duga.

Pendić je dug  ‘stekao’ izgubivši brakorazvodnu parnicu, te ga je tužila bivša supruga, kojoj je sudskim rješenjem od 28. aprila dosuđena nekretnina bivšeg supruga. Ona se, naime, na drugom ročištu za prodaju nekretnina pojavila s ponudom od 25 hiljada maraka, te kupila kuću bivšeg supruga za taj iznos. Suprug je vlasnik polovine kuće, no zanimljivo je da sud uopšte ne navodi vrijednost njegovog dijela imovine, nego ukupnu.

U obrazloženju presude Općinskog suda u Mostaru navodi se da se na drugom ročištu za prodaju nekretnina tuženog Salke Pendića iz Mostara, održanom 28. aprila 2021. godine, kao ponuđačica javila tražiteljica (bivša supruga) sa ponudom od 25 hiljada maraka, iskoristivši zakonsku mogućnost da je na drugoj prodaji nekretnina dovoljno ponuditi trećinu vrijednosti nekretnine, dok se u prvoj prodaji nekretnina ne može kupiti ispod 50 posto vrijednosti iste.

Kad propadne prva prodaja, na drugoj je dovoljno ponuditi trećinu vrijednosti nekretnine. 

Na ročištu za prodaju nekretnine Pendić nije imao advokata, pa mu je presuđeno kako su željeli. Čak se, što je posebno nevjerojatno u svoj smušenosti odrekao prava na žalbu, pa je rješenje da se supruga upisuje na njegovu nekretninu postalo pravomoćno danom donošenja. 

Upitan je li bilo načina da se drugačije naplate, odnosno da se „tele ne kolje zbog jedne šnicle“ , i ne ide u prodaju nekretnine koje višestruko premašuje sitan dug advokat Pendićeve supruge kaže da iznos nije sitan. 

“Nisu sitni iznosi. 15.000 maraka nije sitan iznos. Ima drugi postupak, neplaćena alimentacija i troškove izvršnog postupka. Sve to premašuje iznos od 10 hiljada maraka. Namirena su potraživanja iz dva postupka, a za preostala dva postupka ide namirenje na plati”, izjavio je na ovu temu advokat Pendićeve supruge. 

Pendić ima automobil i platu, a potraživanja supruge mogla su biti namirena na neke druge načine. Ipak, na bubanj mu je stavljena kuća…

Izvor: hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.