Stručnjaci tvrde da balon mora da pukne: Cijene nekretnina će pasti preko noći?

Cijene kvadrata nekretnina širom Srbije i Republike Srpske ne prestaju da rastu.

Kvadrati u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Čačku, Pančevu, pa i Trebinju dostižu cijenu od 1.000 i 1.500 evra po kvadratu, što je veće i za 50 odsto u odnosu na period prije pandemije.

Kako kažu stručnjaci za nekretine, cijenu kvadrata ne diktiraju investitiri, već upravo – kupci. Onog momenta kada interesovanje opadne, tržište bude prezasićeno, a kupci ne budu spremni da plate tako visoke cifre – cijene će „pući kao mjehur od sapunice“, pišu „Novosti“.

Kad ne budu spremni da plate, balon puca

Vlasnica agencije za nekretnine iz Novog Sada Marijana Bošković kaže da potražnja za stanovima zaista jeste veća nego ranije, ali da je takva situacija periodična.

„Stanovi se dobro prodaju, ali to nije baš u mjeri u kojoj se predstavlja, sve je malo preuveličano. Kada dođe do povećanja broja zaraženih, stane i tržište nekretina. Kada se situacija stabilizuje, tržište nekretnina oživi. Investitori žele da cijene rastu, ali kupci očekuju da cijene padnu. Zato je poskupljenje vrlo neobično i djeluje kao da se vještački održava balon, koji mora da eksplodira. Naravno, to najviše zavisi od kupaca, jer kada oni ne budu spremni da plate paprene cijene, one moraju da padnu“, kaže Boškovićeva.

Na oglasima jedna cijena, u praksi druga

Prema njenim riječima, jedan od razloga što je prodaja stanova dobra, a cijene na oglasima visoke, jeste taj što je postala praksa da se na oglase stavljaju cijene više od realnih.

„Većina prodavaca prvo pokuša sa najvišom mogućom cijenom na oglasima, a zatim na kraju stan proda po mnogo nižoj cijeni. Zbog toga je i utisak da visoke cijene stanova uopšte ne utiče na prodaju i ne smanjuju je, ali ni to nije baš tako. I kupci očekuju da se cijena smanji, uvijek računaju da će biti nešto niža od navedene, jer su bez smanjenja realno vrlo visoke“, kaže vlasnica agencije za nekretine.

Do kraja godine pad cijena kvadrata?

Teško je prognozirati kada će u Srbiji tačno doći do pada cijena kvadrata, jer to zavisi od više različitih faktora.

„Očekujem da cijene rastu najviše do kraja ove sezone, tačnije tokom ovog ljeta. Onda krajem godine postoji mogućnost da cijene krenu da padaju. Slična situacija desila se nakon svjetske ekonomske krize 2008. godine, koja se kod nas osjetila godinu dana kasnije. Tada je došlo do prezasićenja tržišta i pada cijena stanova, što možemo da očekujemo i u ovom trenutku. Naročito zbog toga što se mnogo stanova gradi, praktično nikada više gradilišta nije bilo. Pitanje je koliko će biti kupaca“, kaže Boškovićeva.

Smanjiće prvo iznos malo, pa onda i više

Kada se smanji interesovanje kupaca, automatski će pasti i cijena, jer investitori ne mogu da dozvole da im novac bude „zarobljen“, kaže sagovornica lista.

„Prodavci će najpre pokušati da cijene spuste za mali iznos, recimo za 50 ili 100 evra. Ako to ne uspije i kupaca i dalje ne bude bilo, onda se mora ići dalje sa pojeftinjenjem. Naročito zbog toga što okolnosti zbog pandemije nisu dobre. Mnogi su ostali bez posla, banke su smanjile učešće za kredit, porez je povećan, sve je poskupjelo, tako da se teško može očekivati da građani imaju više novca za kupovinu stana, nego što je bio slučaj pre pandemije“ – kaže vlasnica agencije za nekretine.

Neki agenti tvrde drugačije

Milan Stanković iz agencije za nekretnine iz Beograda, kaže da smatra da cijene kvadrata ipak neće padati u budućem periodu, jer za to „ne postoje uslovi“.

„Cijene će rasti do kraja godine bar nekih 10 odsto. To je nemoguće izbjeći, zato što investitori više ulažu u građevinski materijal, gorivo, gotovo sve, pa to moraju nekako da isplate. Cijene materijala su poskupjele za gotovo 50 odsto, sve to podiže cijenu gradnje. Kada tome dodamo i gorivo, transport, to je dodatno. Najveći problem su radnici, kojih nema i sve više koštaju. Zbog toga, investitorima se ne isplati da prodaju stanove po nižim cijenama“, smatra Stanković.

Kolike su trenutno cijene?

Da podsjetimo, iz Građevinske komore rekli su da će cijene u Beogradu u narednih godinu dana, na pojedinim lokacijama na Savskom vencu, dostići cifru od nekoliko hiljada evra po kvadratu, dok s druge strane, u pojedinim krajevima Palilule i Zvezdare možemo da očekujemo da će cijene padati.

Trenutno, u Novom Sadu i Kragujevcu je prosječna oglašena cijena neznatno porasla, pa kvadratni metar košta 1.493 evra, odnosno 847 evra, dok je u Nišu taj rast bio šest odsto (na 977 evra). Subotica se tu našla po rastu cijene na polovini, i tamo je sa porastom od tri odsto cijena kvadrata 773 evra. U Trebinju cijena kvadrata je 1000 evra.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.