Tajna imena srpske kraljice: Jedina se tako zvala u vizantijskoj dinastiji, a presudilo je 12 sveća

Srpska kraljica Simonida, supruga kralja Milutina, jedina je u vizantijskoj dinastiji Paleologa, od koje potiče, nosila to ime. Ona je ime dobila na neobičan način, po svetom Petru, čije je prvobitno ime bilo Simon, a o tome koje ime će da ponese odlučilo je 12 svijeća.

Simonida je bila četvrto po redu dijete rođeno u braku romejskog cara Andronika II Paleologa i njegove druge žene Irine (Jolante) od Monferata, piše Fejsbuk stranica Srpska srednjovekovna istorija. Carski par je prije Simonide dobio trojicu sinova: Jovana, Vartolomeja i Teodora.

Kako je Vartolomej umro vrlo mlad, u vladarskoj porodici je zavladao veliki strah da će ista sudbina zadesiti žensko dijete rođeno 1293/1294. godine.

„Prema pisanju romejskog istoričara Georgija Pahimera, tada je jedna iskusna i časna žena dala savjet kako da se novorođenčad spasavaju od smrti. U odaji gdje boravi tek rođeno dijete trebalo je postaviti slike 12 apostola, a ispred svake slike po sveću jednake dužine i težine. Svijeće je trebalo upaliti u isto vrijeme, sveštenici je trebalo pojući da se mole za novorođenče i trebalo je sačekati koja će se svijeća posljednja ugasiti. Dijete je trebalo nazvati po apostolu ispred kojeg se ugasila posljednja svijeća“, piše na stranici Srpska srednjovekovna istorije.

U ovom slučaju posljednja je izgorela sveća ispred slike apostola Petra-Simona i djevojčica je dobila ime Simonida.

„Zanimljivo je da je od 32.000 ličnosti iz doba dinastije Paleolog posvedočenih u pisanim izvorima, samo Andronikova i Irinina ćerka nosila ime Simonida“, napisano je u postu.

Simonida se udala za kralja Milutina 1299. godine. U braku u kojem nisu imali djece bili su sve do Milutinove smrti 1321. godine, nakon čega se Simonida vraća u Carigrad, gdje se zamonašila.

Tajna imena,

„Kada je 1324. godine Milutin proglašen za sveca, Simonida je poslala zlatno kandilo za njegov grob u Manastiru Banjskoj. U noći između 12. i 13. februara 1332. godine prisustvovala je upokojenju svoga oca Andronika (monaha Antonija), nekadašnjeg romejskog cara. Smatra se da je preminula nakon 1345. godine“, navodi stranica Srpska srednjovekovna istorija.

Prema poznatim istorijskim izvorima, brak Simonide, koja je imala samo pet ili šest godina, i srpskog kralja Milutina, ugovoren je kako bi se uspostavio mir između Srbije i Vizantije.

Pregovori o braku počeli su poslije srpskih vojnih pobjeda, a samo dvije ženske osobe iz dinastije Paleologa bile su neudate, Andronikova sestra Evdokija i ćerka Simonida.

Kako je Evdokija bila u žalosti za preminulim suprugom, trapezuntskim carem Jovanom Drugim Velikim Komninom, prema vizantijskim običajima, odbila je ponovnu udaju.

Tako je samo Simonida, iako djevojčica, preostala za udaju za srpskog kralja, koji je bio četiri godine stariji od Simonidinog oca, a svojih pet brakova sklapao je vođen političkim razlozima.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.