Mediji u SAD o „malina respiratorima“: Ventilatore koje mi bacamo, vlasti u BiH nabavile po paprenim cijenama

Bh. mediji nedavno su objavili da je u američkoj državi Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, u Bosni i Hercegovini poznatijih kao „Malina respiratori“.

Razlog uništenja je što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za Covid pacijente.

Ova vijest izazvala je mnogo pažnje u bh. javnosti jer je riječ o istim uređanjima koji se odobreni za upotrebu u BiH i podijeljeni bolnicama.

Isto tako, dešavanja u BiH u vezi s ovim ventilatorima sada su zainteresovala američke medije. Tako je portal iz Majamija Local 10 News objavio tekst o tome šta se u BiH dešavalo u vezi s ovim uređanjima.

Kako navodi ovaj medij u juče objavljenom tekstu, ista vrsta medicinskih ventilatora kineske proizvodnje koji su nedavno na Floridi tretirani kao otpad, „povezan je s navodnom rastrošnošću u javnom slučaju korupcije na jugoistoku Evrope“.

„Izvještaj portala Local 10 News o potpuno novim medicinskim ventilatorima kineske proizvodnje koji su bačeni u smeće u okrugu Miami-Dade dospio je u medije u Bosni i Hercegovini, gdje skandal koji obuhvata vladine zvaničnike optužene za pranje novca i primanje mita uključuje istu marku i model“, objavili su na ovom portalu.

Leutar.net Mediji u SAD o "malina respiratorima": Ventilatore koje mi bacamo, vlasti u BiH nabavile po paprenim cijenama

Licencirani američki carinski broker sa sjedištem u gradu Doral u Miami-Dadeu nedavno je naredio bacanje ventilatora ACM812A vrijednih milione dolara čiji je proizvođač Peking Aerospace ChangFeng.

Američka agencija za hranu i lijekove nije uvrstila ove ventilatore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upoterbu za liječenje Covid pacijenata. To je razlog zbog kojeg je američki carinski posrednik u ime neimenovanog klijenta bacio milione dolara vrijedne nove, neiskorištene ventilatore, navodi portal.

„U Bosni i Hercegovini, tužioci tvrde da su premijer Federacije BiH, najviši zvaničnik civilne zaštite i vlasnik firme koja je od Vlade dobila oko 5,5 miliona dolara, uključeni u shemu za uvoz 100 ventilatora ACM812A po veoma naduvanim cijenama“, navodi Local 10 News.

Dodaju da je proces u BiH u toku a da optuženi negiraju bilo kakvu nezakonitost.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.