Kinezi izgubili kontrolu nad raketom, može pasti negdje na Zemlju, ne zna se gdje

Dio rakete kojom je lansiran prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe pada na Zemlju, a ne zna se na koju lokaciju na planeti bi mogao da padne. Pad se očekuje 10. maja.

Jezgro rakete visoko 30 metara rakete „long marč 5B“ lansiralo je modul „Nebeska harmonija“ u Zemljinu orbitu 29. aprila, prenosi Gardijan.

Zatim je „long marč 5B“ ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje

„To potencijalno nije dobro. Posljednji put kada su lansirali ovu raketu njeni veliki metalni dijelovi letili su nebom i oštetili nekoliko zgrada u Obali Slonovače. Većina je sagorjela, ali su ogromni dijelovi metala pali na zemlju. Srećom, niko nije povređen“, naveo je Džonatan Mekdauel, astrofizičar sa Univerziteta Harvard.

Dio rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara. 

Najsjevernije tačke Njujork i Madrid, najjužnije Novi Zeland i Čile 

Tokom vikenda, visina objekta je pala za 80 kilometara, a prema amaterskim osmatranjima, dio rakete se okreće i nije pod kontrolom.

Zbog toga nije moguće predvidjeti gdje će pasti kada ga atmosfera povuče nadole, ali Mekdauel je naveo da će objekat najvjerovatnije pasti u more, pošto okeani pokrivaju oko 71 odsto planete, piše RTS.

Ipak, Mekdauel dodaje da bi neki dijelovi rakete mogli da prežive ponovni ulazak u atmosferu i da bi taj udar bio jednak padu malog aviona sa 1.600 metara.

Na osnovu trenutne orbite, najsjevernije tačke nad kojima objekat leti su Madrid i Njujork, dok su najjužnije Velington na Novom Zelandu i južni dio Čilea i raketa bi mogla da padne bilo gdje na tom području.

Imajući u vidu brzinu objekta, mala promjena na putanji mogla bi mnogo da utiče na to gdje će pasti, a povratak na Zemlju očekuje se 10. maja, uz mogućnost da padne dva dana ranije ili kasnije.

Džonatan Mekdauel je istakao da kada bude poznat dan pada na površinu, stručnjaci mogu da predvide tačno vrijeme udara u periodu od šest sati. 

Izvor: index.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.