NI NA ISTOK, NI NA ZAPAD Toliko mali i siromašni da ne možemo biti ni ozbiljni kupci vakcina

Nakon neuspjeha sa Kovaks sistemom i nabavka vakcina iz Rusije se zvanično pretvorila u novu propalu akciju vlasti u RS, koja je od prvobitnih hvalospjeva o uspjehu, postala konstantna borba za mrvice…

Piše: Milovan Matić

Sjetimo se samo kako su nas u Republici Srpskoj uvjeravali da su obezbijedili ruske vakcine i da će braća Rusi da nam dostave 200.000 doza još u februaru. 

Pa kako su tek Dodik i Višković konstantno naglašavali da je problem u Kovaks sistemu, što jeste istina, ali ne i jedina. Jer, pored Kovaksa su nas dobro prešli i Rusi koji takođe nisu ispoštovali ugovor.

Na kraju, došli smo u situaciju da molimo za nekoliko hiljada vakcina iz Rusije i to na svakih tri ili četiri sedmice da bi mogli da nastavimo sa kakvom takvom vakcinacijom. 

Da su nesposobne vlasti na svim nivoima podbacile postalo je toliko očigledno pa je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvoreno rekao da postoji problem i da nema rješenja, već smo prinuđeni da se samo nadamo najboljem. 

Govoreći o procesu vakcinacije Višković je prije nekoliko dana podsjetio da je još u avgustu prošle godine, kada se pojavila priča da je Ruska Federacija preko svog instituta na neki način proizvela vakcinu protiv korona virusa, on lično uputio pismo Ruskoj Federaciji da im kao Republika Srpska čestitamo na tom uspjehu i da im kažu da onog momenta kada njihova vakcina bude ispitana i spremna da ide u prodaju, da će Republika Srpska ići u kupovinu tih vakcina.

“Već u septembru smo počeli pregovore sa fondom preko koga ide i raspored i prodaja vakcina ‘Sputnik V’ i te procedure oko dokumentacije i saglasnosti su trajale nekoliko mjeseci. Kompanija iz Republike Srpske, koja se bavi uvozom i distribucijom medicinskog materijala, lijekova i opreme sa Ruskim fondom potpisala je ugovor 26. januara ove godine. U tom ugovoru je navedeno da Republika Srpska uzima i plaća 400.000 doza ruske vakcine, komponente 1 i 2, što je za 200.000 građana i da je rok isporuke šest mjeseci. Ono što je napisano u ugovoru da će ta dinamika isporuke ići sukcesivno i da ćemo već u februaru dobiti određene količine, pa u martu i u aprilu. Međutim, nije se baš tako u stvarnosti dešavalo. Do sada smo dobili 47.000 doza što je potreba za 23.000 stanovnika iako je bilo obećanje da do ovog perioda dobijemo 100.000 doza”, rekao je Višković i naveo da do juče, kada je isporučeno novih 20.000 doza, u posljednje četiri sedmice nije bilo isporuke od strane ruskih proizvođača. 

“Proces vakcinacije u Republici Srpskoj ne ide baš onim planom koji smo mi željeli, ali se odvija bez zastoja i tako će biti u narednom periodu. Dolaskom 25.000 doza komponente 1 ruske vakcine, dolaskom kineskih vakcina i daljom isporukom vakcina iz sistema Kovaksa odgovorno tvrdim da ćemo u narednim danima biti u poziciji da ubrzamo proces vakcinacije jer je to jedini način, da pored ovih mjera koje imamo, da se izborimo sa korona virusom. Republika Srpska je obezbijedila za svoje građane u ovom momentu 1.200.000 doza vakcina koje su ugovorene i plaćene. One nisu nažalost još došle, ali se nadamo da će proces isporuke značajno ići brže nego do sada. Mi imamo za 600.000 stanovnika obezbijeđene vakcine, što je za više od 50 odsto stanovništva Republike Srpske.”

Novinarka Milkica Milojević kaže da je nesupjeh u procesu vakcinacije pokazao gdje nas je dovelo konstantno ćutanje i izbjegavanje da se suočimo sa onima koji nam godinama rade o glavi. 

“Pandemija je, poput onog dječaka koji trči niz ulicu i viče da je car go, razotkriia štošta sa čime živimo decenijama, ali se pravimo da ništa ne vidimo i kao uzorni uhljebi se divimo carevom novom ruhu”, objašnjava naša sagovornica i dodaje:

“Ali, sad je kristalno jasno da nas niko ne zarezuje, ni na istoku ni na zapadu, da nikom nismo bitni, da smo toliko mali i siromašni da ne možemo biti ni ozbiljni kupci vakcina i da nas vode političari, kojima je apsolutno svejedno da li ćemo svi poumirati. Uostalom, njima su važni samo glasovi, a poznato je da u ovoj zemlji mrtvi redovno glasaju. Prema tome, što se mene tiče, sva ta priča oko Rusa, EU, Kovaksa, je običan cirkus, kao što je sve u ovoj zemlji cirkus. Cirkus koji se plaća ljudskim životima.”

Izvor: Buka
 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.