Na Veliku subotu obavezno učinite dobro djelo! Običaji koji vijekovima važe među Srbima

Velika subota običaji – Dan kada je Hristos sišao u Ad da propovijeda Jevanđelje mrtvima, te se strogo obilježava u tišini i molitvi.

Plaštanica u koju je Josif iz Arimateje uvio tijelo Hristovo nakon skidanja sa Krsta simbolički se na Veliki petak iznosi na Hristov grob, a cjeliva se i na Veliku subotu, da bi u večernjim časovima bila iznesena ispred hrama i triput se oko crkve nosi a zatim ponovo spušta u grob.

Velika subota ili strašna subota svojim nazivom opominje na Hristovo stradanje. U našem narodu se još naziva zavalita subota jer upućuje na to da ove sedmice valja učiniti kakvo dobro ili milosrdno djelo. 

U okolini Leskovca postoji naziv dugačka subota koji ukazuje na duge muke Hristove na raspeću. U Bosanskoj Krajini i Hercegovini zovu je i crvena subota jer se tamo uglavnom uskršnja jaja boje na ovaj dan i to najčešće u crvenu boju.

U Republici Srpskoj, Popovom polju, na Veliku subotu “maste”, odnosno boje jaja u crveno. U kućama koje su imale smrtni slučaj, jaja se farbaju u tamno crveno, crno ili “maste” u čađi.

Jaja isključivo boji ženska čeljad.

Mijese se obredni uskršnji hljebovi i kolači – uskršnjaci. Obično su okrugli sa rupom u sredini gdje se na Vaskrs stavi jaje. U Homolju vaskršnjak okite bosiljkom i mijese dodatno manje uskršnje kolačiće.

U jugoistočnom Banatu takođe mijese kolačiće koji se poslije bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi.

Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove. Dan je strogo posvećen samo onim poslovima koji se odnose na proslavu najradosnijeg hrišćanskog dana Vaskrsa.

Tradicija je i da se prvog Vaskrsa, u onim porodicama koje su dobile prinovu a gdje dijete nije još napunilo godinu dana, jaja ne farbaju i da se takvoj djeci daje neofarbano jaje. Isto važi i za porodice koje su imale smrtan slučaj, jaja se ne farbaju prvog Vaskrsa nakon tog događaja.

Po staroj tradiciji na Veliku subotu mogu se u hramovima obaviti krštenja onih koji su pristupili vjeri i pripremili se za to.

Izvor: Opanak

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.