Silovit rast američkog BDP-a

Bruto domaći proizvod SAD-a zabilježio je u prva tri mjeseca 2021. godine snažan rast na godišnjem nivou od 6,4 posto, prema preliminarnim podacima vlade.

Ovaj izuzetan oporavak od prošlogodišnje duboke recesije uzrokovane pandemijom kovid-19, podstakli su jača privatna potrošnja i državni paket pomoći privredi i građanima, izveštava agencija AP.

U vladi i ekonomskim krugovima očekuju da će rezultati za tekući kvartal biti još bolji. Pojedini analitičari procjenjuju da bi rast u periodu april-jun mogao da dostigne 10 posto ili više međugodišnje, podstaknut povećanjem broja ljudi koji putuju, kupuju, jedu u restoranima, odnosno nastavljaju sa potrošačkim navikama kao prije korone.

Ekonomisti kažu da bi široko rasprostranjeno vakcinisanje i trend opadanja broja novih slučajeva infekcija, zamajac ponovnog otvaranja preduzeća, ogromna finansijska infuzija u vidu federalne potrošnje i ozdravljenje tržišta rada trebalo da pomognu da se očuva stabilan rast.

Za cijelu 2021. godinu predviđaju ekonomsku ekspanziju od blizu 7,0 procenata, što bi bio najbrži rast u jednoj kalendarskoj godini od 1984.

Ekonomski napredak postaje sve očitiji posljednjih nedelja. U martu su američki poslodavci otvorili 916.000 radnih mesta, najviše od avgusta 2020. Istovremeno, porastao je promet u trgovini na malo, povećana je aktivnost proizvodnog sektora, a povjerenje potrošača je dostiglo najvišu kotu od početka pandemije.

Brzina ekonomskog oporavka SAD-a je utoliko važnija ako se u obzir uzme obim štete koju je nanijela pandemija, počev od marta prošle godine.

Uslijed zatvaranja preduzeća i mjera ograničenja kretanja, američka privreda je u periodu april-jun 2020. zabilježila rekordan pad od 31 odsto na godišnjem nivou, nakon čega je narednih mjeseci krenula uzlaznom putanjom.

Vlada je u današnjem izveštaju o BDP-u navela da je ekonomija zemlje ubrzala rast u kvartalu januar-mart sa nivoa od 4,3 procenta u posljednjem tromesečju 2020.

To je prva od tri procjene rasta za posljednji lanjski kvartal, a vlada će u narednih nekoliko nedelja dva puta revidirati tu cifru, prenosi AP.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.