Pješke od Beograda do Trebinja – Još jedna avantura od Parkića do Bulls-a

Blizanci Sava i Naum Ivanov su teško bolesni, a dva humana čoveka odlučila su se na pešačenje od 450 kilometara da bi pomogli akciju prikupljanja pomoći za njih.

Aleksandar Gudelj (42) i Slobodan Dujić Duja (56) krenuli su u najhumaniju moguću misiju, dugu čak 450 kilometara!

Oni su krenuli iz Beograda do Trebinja peške, kako bi pomogli sakupljanje sredstava za bolesnu braću blizance Savu i Nauma Ivanova (3).

Ovi humani ljudi krenuli su u dugu šetnju juče ujutru u osam sati od kafića „Parkić“ u Beogradu, da bi, kako nam je Gudelj ispričao, u tom prvom danu prešli 45 kilometara.

– Danas planiramo da stignemo do Valjeva, ali smo malo usporili tempo. Dali smo sebi rok od 11 dana da stignemo – rekao je on, svestan da od sutra kreće kišovito vreme koje će im malo otežati ovaj put.

Ipak, da odustanu – nemaju nameru.

– Spavali smo noćas u šatoru, i planiramo da istrajemo u tome do kraja našeg putovanja. Sinoć nam nije bilo hladno. Motivisani smo i želimo da uspemo. Uostalom, ne kaže se bezveze da „gde prestaje plan, tu počinje avantura“ – kaže ovaj nasmejani Trebinjac.

Leutar.net Pješke od Beograda do Trebinja - Još jedna avantura od Parkića do Bulls-a

Cilj im je da za 11 dana stignu u Trebinje, inače rodno mesto našeg sagovornika.

– Kod mojih roditelja sam na slavu Đurđevdan išao svim prevoznim sredstvima, ali nikad pešice. Nadam se da ćemo po planu stići ranije, a ruta nam se završava kod kafića „Bulls“, odakle idemo da proslavimo moju slavu – ispričao je naš sagovornik, koji nam je za kraj ispričao i odakle ideja za ovakvu humanitarnu akciju.

– Avanturista sam, volim fizičku aktivnost, i odavno želim ovako nešto. Kontaktirao sam fondaciju „Budi human“ i pitao da li mogu da svojiom šetnjom animiram ljude i pomognem neko dete. Međutim, rečeno mi je da se opredelim za nekoga. Izabrali smo plavokose blizance koji su teško bolesni. Želimo da im pomognemo, ovo radimo za ta dva mala anđela – zaključio je Gudelj.

Leutar.net Pješke od Beograda do Trebinja - Još jedna avantura od Parkića do Bulls-a

Naum je rođen sa retkom anomalijom mozga koja se zove Schizencephaly, nije mu se razvio veći deo desne hemisfere mozga i zbog koje ima epilepsiju, takođe imao je i urođenu kataraktu i posle operacije je došlo do ablacije retine na levom oku, na koje sada ne vidi.

Sava je zbog prevremenog porođaja doživeo moždano krvarenje prvog stepena koje je ostavilo posledice, redukciju bele mase mozga i zbog toga je došlo do epilepsije, strabizma i ometanja u psihomotornom razvoju.

Leutar.net Pješke od Beograda do Trebinja - Još jedna avantura od Parkića do Bulls-a

Sava i Naum nemaju kontrolu glave i ne mogu da se okreću i da sede. Neophodna su im sredstva za fizikalne terapije, defektološke i logopedske tretmane, za operaciju matičnim ćelijama u inostranstvu, za medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, kontaktna sočiva, specijalističke preglede i dijagnostiku, putne troškove, kao i za medicinska pomagala.

Za Savu i Nauma! Budimo humani!

Pomozimo Savi i Naumu!

Slanjem SMS poruke iz Srbije: Upišimo 809 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human809 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069910-33

Uplatom na devizni račun: 160600000006991712 IBAN: RS35160600000006991712 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Kurir.rs/ Više fotografija pogledajte na: Lokoportal

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.