Predstava za narod: Zapaljiva retorika Dodik – Izetbegović trajaće do izbora?!

Dodikova ideja o mirnom razlazu u BiH i Izetbegovićeva prijetnja ratom, su samo dobro oprobane metode manipulacije koje uvijek koriste kako bi prikrili realne probleme koje ne umiju da riješe, slažu se političari i analitičari.

“Sasvim je realno da opcija o mirnom razlazu bude jedna od tema I da se o njoj može ravnopravno razgovarati. Ono što ću učiniti jeste da ću vrijeme upotrijebiti da dođem u poziciju da se na miran način raziđemo”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik 13. aprila.

“Mom ocu su prebacivali jer je kazao mirno spavajte, neće biti rata, pa je bilo rata. Ja to izgovoriti neću. To ne zavisi niti od Alije, niti od Bakira”, zaprijetio je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, 20. aprila.

Dodik u klin, Bakir u ploču. Godinama ista matrica. Povodi su im različiti za ova prepucavanja, ali su im ciljevi uvijek isti – kako ostati na vlasti i prikriti realne probleme.

Leutar.net Predstava za narod: Zapaljiva retorika Dodik - Izetbegović trajaće do izbora?!

“Njima treba ratna tema, njima treba sukob. Njima treba tenzija, konflikt, jer onda se neće pričati o vakcinama, o respiratorima, o ikonama, kreditnim zaduženjima, korupciji, kriminalu, krađi na izborima u Doboju”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Proizvodnja krize je ono što najbolje umiju. Na taj način prikrivaju sopstvenu nesposobnost da rješavaju nagomilane probleme. To vješto čine nastojeći da zamagle vid građanima
zaokupljenim pukim preživljavanjem.

“Na drugoj strani važno im je da ojačaju svoje pozicije, jer i jedan i drugi su ugroženi od opozicionih političkih partija, naročito Izetbegović. On je vlast izgubio već u nekoliko kantona u FBiH pa će uvjeren sam takva njihova retorika biti prisutna sve do početka izbora. Takvom njihovom retorikom oni ne samo da zamajavaju građane, nego nastoje da prošire paniku, nastoje da podignu količinu straha, a Boga mi da proizvedu što veću količinu mržnje”, rekao je prof. dr Enver Kazaz,  profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Izborna kampanja u BiH skoro nikada ne prestaje. Međusobne optužbe, nadmudrivanja glavna su taktika, dok kvalitetnih ideja o razvoju i poboljšanju života građana nema.

“Upravo iz tog razloga potežu se kao i uvijek ratne teme, priče o obavještajcima, stranim plaćenicima, jer je to jedini način da se biračko tijelo koje je u manjoj mjeri u političkom smislu obrazovano homogenizuje i okupi oko Milorada Dodika, odnosno Bakira Izetbegovića i ostalih političkih vođa BiH”, kaže politički analitičar Darko Kuzmanović.

“Ako ova priča traje od rata na ovamo i ako se neprestano ponavlja i ako su ova dvojica i ne samo oni, nego i njihovi kompanjoni u političkim partijama koji su pravi politički karteli, neka vrsta političke mafije stalno na vlasti, onda ovakva vrsta manipulacije uspjeva”, ocjenjuje Kazaz.

Dok svakodnevno ljudi umiru od virusa korona, a vlast se ponaša kao da nema nikakve veze s tim, dok je život na prosjačkom štapu, a građani ćute, dok umjesto investicija, grcamo u dugovima, vladari života i smrti će opstajati.

“Međutim postavlja se pitanje koliko će sami mladi to shvatiti i da li će izaći na izbore, ali isto tako da li će apstinenti shvatiti da se zapravo ključ promjene vlasti i društvenih tokova i svijesti zapravo nalaze u njihovim rukama”, ističe Kuzmanović.

Međutim, umjesto da nešto mijenjaju u BiH, građani se radije odlučuju da je napuste u potrazi sa sigurnim životom u zemlji u kojoj se ne zvecka oružjem.

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.