Troškovi prodaje obveznica Srpske iznosiće preko 146,5 miliona KM

BANJALUKA – Emisija obveznica Republike Srpske na Londonskoj berzi, mimo kuponske kamate od 138,9 miliona maraka, koštaće Srpsku dodatnih do 7,6 miliona KM.

Vlada RS je konačno otkrila dio detalja u vezi sa ovom emisijom danas kada je zaduženje već realizovano.

U „Službenom glasniku RS“ objavili su ono što su i saopštili nakon što je Vlada prihvatila zaduženje, ali i nekoliko detalja koji su skrivani.

Naime, vidljivo je da će Vlada platiti kuponsku kamatu od 4,75 odsto što će iznositi 27,7 miliona KM godišnje. S obzirom na to da su u pitanju petogodišnje obveznice, po tom osnovu biće plaćeno ukupno 138,9 miliona KM.

Pored toga, biće plaćeni i troškovi emisije u iznosu do 1,3 odsto od ukupne vrijednosti emisije.

S obzirom na to da su prodate obveznice u iznosu od 300 miliona evra, proizilazi da će troškovi biti do 3,9 miliona evra, odnosno oko 7,6 miliona maraka.

Leutar.net Troškovi prodaje obveznica Srpske iznosiće preko 146,5 miliona KM

Kada se uzme u obzir da je kamata od 4,75 odsto kuponska, odnosno da će stvarni trošak po tom osnovu preći pet odsto i ukupni troškovi emisije će vjerovatno biti veći.

Iz odluke je vidljivo da je ukupan dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju 2020. godine iznosio 5,7 milijardi KM ili 52,33 odsto odtvarenog BDP-a u toj godini.

Podsjećamo, domaća javnost nije obaviještena o emisiji obveznica koju Vlada planira da sprovede na Londonskoj berzi.

CAPITAL je prošle sedmice otkrio da je više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo probranim investitorima stanje u Srpskoj i ponudu državnih obveznica.

analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije “Moody’s”, čije detalje smo objavili, navodi se da se zaduženje planira u iznosu od 350 miliona evra kako bi se „pokrio“ domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit.

“Moody’s” je dodijelio RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica “spekulativno i visoko rizično”.

Premijer RS Radovan Višković je tek nakon objelodanjivanja podataka o emisiji potvrdio da se ista planira, ističući da je sve javno i otvoreno, iako to nije slučaj.

Nakon što je zaduženje i realizovano, Milorad Dodik je govorio o detaljima ističući da je to pokazatelj ekonomske stabilnosti.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.