Neviđeno na nebu iznad Balkana: Lete F-15, F-16, Rafal

Vazdušne snage kakve nisu viđene godinama nad Balkanom okupila je grčka vežba „Iniohos 21“ koja se završava danas.

U toj vježbi su učestvovala ratna vazduhoplovstva sedam zemalja.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, u vježbi od 12. do 22. aprila u Grčkoj, osim avijacije domaćina, učestvovali su i avioni Izraela, Francuske, SAD, UAE, Španije i Kipra.

„Avijacije sedam zemalja uvježbavale su avio borbe, osvajanje prevlasti u vazdušnom prostoru, uništavanja PVO sistema na protivničkoj teritoriji, borbene operacije traganja i spasavanja, napad na površinske ciljeve, podršku mornarici i izviđanje“, navodi se.

Portal dodaje da je to najveća vazduhoplovna vježba na Balkanu i među najvećima u Evropi. Od 2015. ova grčka vojna vježba ima međunarodni karakter, održava se jednom godišnje i simboliše napore Atine da osnaži veze sa saveznicima iz NATO i sa Bliskog istoka.

U vježbi su učestvovali avioni F-15, F-16, Rafal, Miraž 2000, F-18, F-4, bespilotne letjelice, avio-tankeri, helikopteri AW139, AH-64, CH-47 i druge letjelice.

„Vježba je simbol napora Grčke da ojača oružane snage i veze sa saveznicima u NATO i na Bliskom istoku u jeku tenzija sa Turskom. Odnose dvije zemlje obilježili su prošlogodišnji pogranični incidenti i spor oko prava na eksploataciju nafte i gasa u Mediteranu. Atina ubrzano modernizuje oružane snage uz paket vrijedan preko 11 milijardi evra u narednih pet godina“, dodaje se u tekstu.

I grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je na vježbi da će ta zemlja nastaviti da jača odbrambene sposobnosti i unapređuje oružane snage, odnosno da će težiti da, u skladu sa NATO ciljevima, za odbranu odvaja dva odsto BDP-a.

Portal podsjeća da je Grčka posebno intenzivirala vojnu saradnju sa SAD sa kojom ima sve veći broj vježbi, modernizuje flotu aviona F-16 a dogovorene su i investicije u razvoje zajedničke vojne infrastrukture. Sa Francuskom je, pored zajedničkih vježbi, sklopljen ugovor o nabavci 18 borbenih aviona Rafal za 2,5 milijardi evra.

„Atina takodje razvija vojnu saradnju sa Kiprom, Izraelom, UAE i Saudijskom Arabijom. Pored zajedničkih vježbi, sa Izraelom je potpisan ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara za izgradnju centra za obuku vojnih pilota. Grčka i UAE potpisale su ugovor o spoljnopolitičkoj i odbrambenoj saradnji u novembru 2020. godine. On sadrži klauzulu o uzajamnoj pomoći u slučaju ugroženosti teritorijalnog integriteta“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.