Evo koliko iznosi javni dug RS i Federacije BiH „po glavi stanovnika“

Javni dug Republike Srpske trenutno iznosi 6,1 milijardu KM i nominalno je za oko 300 miliona KM veći od javnog duga Federacije BiH (5,8 milijardi KM).

Nakon nove emisije obveznica na Londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona eura, javni dug Republike Srpske, prvi put nakon rata, premašio je iznos od šest milijardi KM te je i u apsolutnom iznosu znatno veći od javnog duga Federacije BiH, koja, prema popisu iz 2013. godine, ima skoro dvostruko više stanovnika.

Javni dug Republike Srpske trenutno iznosi 6,1 milijardu KM i nominalno je za oko 300 miliona KM veći od javnog duga Federacije BiH (5,8 milijardi KM), ali stvarna slika zaduženosti dva entiteta može se vidjeli samo poređenjem javnog duga mjereno po glavi stanovnika.

Kada se ukupni javni dug Republike Srpske podijeli s brojem stanovnika, dobije je se iznos od 4,6 hiljada, koliko iznosi prosječan dug u ovom bh. entietteu “po glavi stanovnika”.

Kada se, pak, javni dug Federacije BiH podijeli s brojem stanovnika, dobije je se iznos od 2,6 hiljada, koliko iznosi prosječna zaduženost “po glavi stanovnika” u Federaciji BiH.

Udio javnog duga RS u bruto domaćem proizvodu iznosi 54 posto, dok udio javnog duga Federacije BiH u BDP-u iznosi 26 posto. To, praktično, znači da je Republika Srpska više nego duplo zaduženija od Federacije.

Federacija BiH ima i znatno povoljniju strukturu javnog duga s obzirom na to da je najveći dio kreditnog zaduženja nastao na temelju dugoročnih kredita s rokom otplate od od 10 do 20 godina i jako niskom kamatnom stopom, ispod 1 posto. 

Republika Srpska, pak, ima dva prilično nepovoljna kredita, oba nastala emisijom obveznica, u ukupnom iznosu od oko 1,2 milijarde KM, koje mora vratiti u relativnom kratkom roku (5 godina), i to s kamatom od oko 4,5 posto. 

(SL. B.)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.