„Elektroprivreda“ tuži građane ako ne izmire dugove? (VIDEO)

Uz martovski račun za struju svi potrošači dobili su obavještenje elektrodistribucija da moraju do kraja aprila da izmire svoja dugovanja, te da sljedeće račune plaćaju isključivo Direkciji za javno snabdijevanje „Elekroprivrede Srpske“. U slučaju neizmirenja obaveza u predviđenom roku, elektrodistribucije najavile su tužbe.

Dugi redovi pred elektrodistributivnim preduzećima. Veliki broj građana koji su zbog besparice upali u dugovanja, pokušavaju da isposluju plaćanje na rate. Ističu, malo je onih koji će do kraja aprila moći da izmire sav dug za struju.

– Pa da vidim šta može se uraditi po pitanju duga, da vidim da li se može prolongirati. Dug je 300 maraka, ali ne može se odjednom izmiriti, u tome je problem – kaže jedan Bijeljinac.

Njegov sugrađanin, penzioner kaže da s malom penzijom teško da se redvno mogu izmirivati svi računi.

– Moram negdje posuditi novac za struju, a kako ću dalje plaćati vidjeću – kaže on.

Iz elektrodistributivnih preduzeća navode da struja neće biti skuplja, ali se račune moraju platiti u  narednih par dana, jer naplatu preuzima Direkcija za javno snabdijevanje „Elektroprivrede Republike Srpske“, čiji će žiro-račun biti na novim računima.

– Nećemo pribjeći isključivanju, ali ako se ne plati, moraćemo svoja sredstva da tražimo sudskim putem, kaže Zoran Pologoš, izvršni direktor „Elektro-Hercegovine“, Trebinje.

Problem je ne samo uplata računa, već i kako vratiti novac građanima koji su u pretplati.

– Imam u pretplati u „Elektro-Bijeljini“ i moraju da mi povrate sredstva. Mislim da se mogao naći bolji način, da ne čekamo u redu u doba epidemije i svega ovoga. Nemam riječi, sa računa na račun, u 21. vijeku smo, zašto ne prebaciti sredstva da ne mora krajnji potrošač da dolazi da se lično obraća – kaže jedna Bijeljinka.

Novim tumbanjem nadležnosti, očigledno je da se iz kase elektrodistribucija uzima novac i ta preduzeća ostaju bez direktnih prihoda, a da će iz „Elektroprivrede Republike Srpske“ ta distributivna preduzeća dobijati sredstava onoliko koliko to neko odluči, smatraju građani.

Građani sumnjaju da vjerovatno politika ima tu umiješane prste, da se neko tu ograđuje, čim želi da kontroliše prihode.

– Ovo što su prebacili vjerovatno treba para u budžetu, pa daj što više.

Ekonomista Slaviša Raković smatra da se ovom centralizacijom sredstava neće povećati prihodi „Elektroprivrede Srpske“, te da je to jedan blef, jedan pokušaj i da se neće tu ništa posebno desiti.

– Ako nisu mogli do sada, to se neće ni od sada. Jednostavno je komično očekivati da jedna tranzicija mjesta uplate dugova može izazvati sada jednu promjenu da firme odjednom servisiraju svoje dugove prema „Elektroprivredi“- rekao je Raković.

Prema prethodnim istupima čelnika „Elektroprivrede Republike Srpske“, ovo bi trebao da bude put koji treba da nas vodi ka privatizaciji tržišta, ali, kako kaže Raković, svi su izgledi da smo još daleko od tog puta, a da je ovo pokušaj da se „Elektroprivreda“ izvuče iz veoma teške ekonomske situacije.

/BN/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.