Jagma za jednokratnu novčanu pomoć u Banjaluci

BANJALUKA – Broj zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć je drastično povećan i već smo u toku ove godine dali više od 350.000 KM za ovaj oblik pomoći porodicama, rekla je za „Nezavisne“ Irena Joldžić, direktorica Centra za socijalni rad.

Prema njenim riječima, Centar za socijalni rad godišnje budžetom potroši oko 700.000 KM za jednokratnu novčanu pomoć.

„Ukoliko bude potrebe za većom pomoći Gradska uprava rebalansom budžeta obezbijedi dodatna sredstva. Stanje je alarmantno. Pandemija virusa korona je donijela ovakve posljedice i bojim se da će sljedeće godine biti još gora situacija“, navela je Joldžićeva.

Dodala je da ko god ostane bez posla na području grada u ovoj situaciji ima prava koja može ostvariti preko Centra za socijalni rad.

„Ukoliko imate četvoročlanu porodicu na godišnjem nivou dobijete oko 800 KM, što je zaista malo sredstava da se prehrani i preživi porodica za godinu dana. To je iznos koji može da pokrpi samo nešto kao što su drva ili lijekovi“, kazala je Joldžićeva.

U Centru za socijalni rad su rekli da je broj zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za 2020. godinu iznosio 3.923, a broj korisnika ovog prava bio je 2.129.

„Što se tiče 2021. godine, ukupan broj uživalaca ovog prava je 1.108, s tim da je bilo 1.122 zahtjeva. Sigurno bi bio mnogo veći broj zahtjeva, ali zbog trenutne situacije s budžetom stanje stagnira“, objasnili su u Centru za socijalni rad.

Najčešći razlozi za obraćanje za ostvarivanje prava na ovu pomoć i u 2020, ali i u 2021. godini, su bili za prevazilaženje teške materijalne situacije nakon gubitka posla, podrške liječenju i nabavci lijekova, kao i pomoć za školovanje djece.

Kazali su da je pandemija u 2020. naročito, ali i sada u 2021. godini jedan od većih razloga povećanja broja zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.