Vučić: Senade, mirno spavajte! Velika Srbija se ne pravi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Hadžifejzović je na početku rekao da ga je uznemirila Vučićeva izjava od prije nekoliko dana da „Srbija treba nešto da dobije“, koja je data u jeku kontroverznog non papera u kome se predlaže podjela BiH i pripajanje Republike Srpske Srbiji. Srbija treba da dobije pravično rješenje za mnoga pitanja i ništa više od toga. Ja sam govorio o generalnim stvarima i autošovinizmu koji postoji u beogradskoj čaršiji, prilično precizno i govorio sam o tome da ne možete na Balkanu da pravite mir tako što ćete da unizite bilo koji narod, pogotovo ne najveći srpski narod, misleći da ste na taj način zadovoljili sve druge i o tome otvoreno govorim. Upravo zato sam se zalagao ne za zamrznuti konflikt s Albancima, nego za rješavanje problema i zbog toga plaćao visoku cijenu, rekao je Vučić. Senad Hadžifejzović je Vučiću u intervjuu rekao da je u Beograd došao non-paper, odnosno došao je da razgovara, te istakao kako nije mogao da spava zbog sadržaja kontroverznog non-papera. Odgovor Vučića je bio: „Senade, mirno spavajte, interes Srbije je mir i stabilnost, ne treba ničega da se bojite! Niko Bošnjake neće napadati, ne brinite Vučić kaže da se on trudi da štiti srpske nacionalne interese, ali da razumije interese i strahove drugih naroda od onoga što su nerijetko nazivali unitarizacijom, a danas „pošto ne živimo u istoj nego u različitim državama, homogenizacijom i dominacijom“.

– U toj rečenici nema ništa sporno, uvjeren sam da su to rečenice koje vrlo precizno definišu naše probleme, srpske probleme, ali koje nikog ne povrjeđuju i nikom ne prave probleme. Mirno spavajte, nije mi namjera da se bilo kome dodvaram. Meni bi popularnost u Srbiji skočila samo ako bih vama obrusio ili nešto rekao Bošnjacima, ne pada mi na pamet.

Apsolutni interes Srbije je mir, stabilnost i ne treba nam ništa, objasnio je Vučić svoju rečenicu Hadžifejzović je rekao da se ta izjava mogla zlokobno shvatatiti kao pretenzija prema RS.

– Nije mi to ni pamet palo. Mi smo pričali o planovima koji se tiču Metohije i Kosova, to se nije ticalo Bosne i Hercegovine.

Što se tiče BiH, Srbija podržava integritet BiH, vi imate podijeljeni suverenitet i podijeljene nadležnosti između FBiH, RS i centralne države, to su vaše unutrašnje stvari, rekao je Vučić.

Na podsjećanje Hadžifejzovića da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao direktno da postoje planovi da se stvore velika Srbija, velika Hrvatska i velika Albanija, Vučić je rekao.

– Velika Srbija se ne pravi! Za mene je Srbija velika kada je ekonomski uspješna i kada dođu Sarajlije i kažu da su se lijepo proveli. Ja sam zaslužan što smo u Beogradu sačuvali Sarajevsku ulicu, a vi ste izbrisali i Vuka Karadžića i mnoge druge, rekao je Vučić.

/BUKA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.