Ruska služba spriječila atentat na Lukašenka

Ruska Federalna služba bezbijednosti (FSB) uhapsila je dvije osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Bjelorusiji 9. maja, kao i da tom prilikom da izvrše atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saopštio je FSB.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – i bjelorusko i američko.

Akcija je sprovedena u saradnji sa bjeloruskim Komitetom za državnu bezbijednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč „po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista“.

Kako je prenijela bjeloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su riješili da organizuju susret u Moskvi sa određenim bjeloruskim generalima koji bi bili uključeni u cijeli proces.

Iz FSB-a navode da je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Bjelorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmijene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja „Komitet nacionalnog pomirenja“.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.

(Sputnjik)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.