Objavljen „non paper“, dokument o podjeli BiH: U Briselu traže crtanje novih granica

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome je li premijer Slovenije Janez Janša doista poslao neslužbeni diplomatski dokument („non-paper“) u Bruxelles, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavije.

Niko nije službeno potvrdio da je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel dobio dokument takvog sadržaja iz Slovenije. No, neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji. 

Danas ga je objavio slovenački portal necenzurirano.si.

Prema informacijama ovog medija, dokument pod naslovom „Zapadni Balkan – put naprijed“ primljen je u Michelovom kabinetu u februaru. Ko ga je napisao, ne može se službeno znati. Prema izvorima necenzurirano.si, zasigurno nije iz slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova. 

Prema nekim informacijama, dio njegovog sadržaja napisan je u Budimpešti. Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o „slovenačkom“ dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet sudjelovao u slanju na razne adrese. Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom saopštavanju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis. Došao je Michelu mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći.

Portal Necenzurirano dalje piše:

Zato, to nije službeni stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih prijedloga za moguće rješenje pitanja koja se tiču zemalja bivše Jugoslavije. Ali njegov je sadržaj u potpunoj suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji vanjska politika zemlje. Štaviše, dokument je prilagođen srpskim i hrvatskim nacionalističkim krugovima, koji već tri desetljeća rade na raskomadavanju Bosne i Hercegovine.

Crno na bijelo: kako raskomadati BiH

Dokument tako u uvodu spominje „neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata“ koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostave mira nakon završetka ratova, obećanih europskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom smjeru u regiji, „ključna pitanja ostaju neriješena“. 

Leutar.net Objavljen "non paper", dokument o podjeli BiH: U Briselu traže crtanje novih granica

– da je Daytonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, koji je odnio više od 100 000 života, praktički prepoznao ono što je postignuto tokom rata, ali ne u načelu.

– da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.

– da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.

– da je u međuvremenu prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji.

– da osim Turske, nekolicine lokalnih političara i njihovih pristaša koji lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija, niko nije zadovoljan situacijom u BiH.

Leutar.net Objavljen "non paper", dokument o podjeli BiH: U Briselu traže crtanje novih granica
Leutar.net Objavljen "non paper", dokument o podjeli BiH: U Briselu traže crtanje novih granica


Ovdje dolazimo do ključnog dijela dokumenta – predloženih „rješenja“ za gore opisane probleme. Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke. Pa, šta oni predlažu?

1) Ujedinjenje Kosova i Albanije. „Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktički ne postoji. Srpski dio Kosova dobio bi poseban status – slijedeći primjer Južni Tirol „, navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina na sjeveru Italije, gdje je većina stanovništva njemačkog govornog područja.

2) Ujedinjenje većine teritorija Republike Srpske sa Srbijom. „Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripojenjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom je slučaju Srbija spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije“, navodi se u dokumentu.

3) „Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol).“

4) „To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzelo punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li pristupiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske. Za sada velika većina Bošnjaka podržava perspektivu EU i nagli porast turskog uticaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati tokom sljedećeg desetljeća. „

Je li Pahor znao za dokument?

Prema autorima, ta bi „rješenja“ ubrzala pregovore o članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO-u. Ali to su prijedlozi kojima se snažno protive SAD, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje. Naime, međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalne cjelovitosti BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. To bi otvorilo Pandorinu kutiju i vjerojatno dovelo do novih ratova. Zeleno svjetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u sjevernoj Makedoniji, dvije članice NATO-a.

Činjenica da se u vezi s ovim dokumentom spominju Slovenija i Janša vjerojatno je najveći udarac za predstojeće slovensko predsjedanje EU. Kada su početkom sedmice mediji iz BiH izvijestili o ovom dokumentu, Janša je u svom odgovoru izjavio da „Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana“. Ali nije izričito porekao postojanje dokumenta. Samo je naglasio da bi „bilo teško predati nešto Charlesu Michelu u februaru ili martu, budući da ga je zadnji put vidio prošle godine“. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.