„Čavoglave“ u Podgorici, blokade saobraćajnica u više gradova

Organizator okupljanja je formalno Patriotsko-komitski savez Crne Gore, ispred Vlade Crne Gore više stotina građana, među njima funkcioneri SDP i LP. Osim protesta ispred Vlade, protestuje se u Nikšiću, na Cetinju, u Budvi, Tivtu…

Više stotina građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade u Podgorici kako bi iskazali protest povodom najave izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta.

Oko stotinu građana je ostalo do 17 časova ispred Vlade, zbog čega je blokiran Bulevar Stanka Dragojevića. Prisutni su izvikali poslanika Demokratske Crne Gore Moma Koprivicu, koji je ušao u zgradu Vlade.

Okupljeni su vrijeđali predsjednika Skupštine Aleksu Bečića uz povike da je izdao Kosovo.

Protest koji je organizovao Patriotsko-komitski savez (PKSCG) počeo je u 11 časova, a oko 12 se dio razišao.

Policija je okupljene obavijestila da je predlog Zakona povučen i da se raziđu, a jedan od okupjenih je preko megafona saopštio „da neće dozvoliti izdaju i da će, ako ih prevare, ući unutra“.

Na snimku sa protesta kod Vlade može se čuti i kako okupljeni pjevaju pjesmu „Bojna Čavoglave“ kontroverznog hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji tu numeru na koncertima počinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. 

Okupljeni, njih više stotina, su ranije pokušali da sruše zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade.

Vrijeđali su policajce, vikali im „banda izdajnička“ i „izdaja“, gađali ih jajima, petardama…

Okupljeni vrijeđaju predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, funkcionere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića…

Na skupu ispred Vlade su funkcioneri SDP-a Ivan Vujović i Mirko Stanić, kao i funkcionerka Liberalne partije Jelena Perović.

Leutar.net "Čavoglave" u Podgorici, blokade saobraćajnica u više gradova

Najavljen je dolazak građana i iz drugih crnogorskih gradova iako je zabranjen međugradski saobraćaj.

Pripadnici Patriotsko-komitskog saveza u Budvi su višesatno blokirali saobraćaj kod kružnog toka na ulazu u grad.

Mjerama donijetim u cilju suzbijanja koronavirusa zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

Blokiran saobraćaj na Jadranskoj magistrali u Tivtu

Grupa građana Tivta i Kotora danas je oko 12 časova svojim automobilima bokirala raskrsnicu – kružni tok Tivat-Kotor-Budva-Krtole u blizini piste aerodroma Tivat, te tim prekinula redovno odvijanje saobraćaja na toj dionici Jadranske magistrale.

Prema riječima načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat Dragana Kontića riječ je o nenajavljenom javnom okupljanju. Službenici policije su na terenu i vrše evidenciju prekršilaca aktuelnih epidemioloških mjera te dokumentovanje eventualnih kršenja drugih važećih zakona. Policija je upozorila učesnike protesta da na ovaj način krše važeće epidemiolške mjere ali i odredbe Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Zbog nenajavljene blokade na Jadranskoj magistrali su se stvorile velike kolone automobila iz svih pravaca koji se ukrštaju na kružnom toku kod aerodroma. Policija iz Tivta i Kotora je vozače upućivala na alternativne saobraćajnice prkeo Trojice, odnosno preko Kavča, ali je uskoro i na ovom drugom putu došlo do zastoja zbog toga što se kolone automobila na uskom kolovozu nisu mogle mimoići sa teškim kamionima angažovanim na nekoliko gradilišta na području Kavča.

Leutar.net "Čavoglave" u Podgorici, blokade saobraćajnica u više gradova

Nenajavljena blokada jedne od najprometnijih raskrsnica u državi izazvala je ogromne probleme brojnim građanima Tivta, Kotora i Krtola a koji su zbog toga kasnili na posao ili djecu nisu mogli dovesti iz škole, zbog čega oni nisu krili ogorčenje potezom protestanata koji su se odlučili na ovakav radikalan potez, tim prije što je sporna Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, juče povuoena sa dnevnog reda sjednice Vlade prije nego što je ona i započela.

Saobraćaj na Jadranskoj magistrali nakon 17.30 sati i dalje blokira tridesetak ljudi sa desetak vozila.

Građani koji su već satima blokirani u kolonama u blizini raskrsnice javljaju da protestanti navodno piju alkoholna pića i da je među njima i osoba koja se inače, u Tivtu predstavlja kao svešteno lice Crnogorske pravoslavne crkve.

Nervoza među građanima koji su skoro šest sati blokirani u obavljanju svojih redovnih poslova i aktivnosti raste i oni apeluju na policiju da pod hitno ukloni protestante sa raskrsnice i uspostavi normalno odvijanje saobraćaja.

Policija je pokušavala u razgovoru sa demonstrantima da ih ubijedi da se uklone i zbog svega toga nastao je pravi kolaps u saobraćaju, gdje se kolone stvaraju od naselja Župa prema aerodromu, zato što policija naizmjenično pušta kolone vozila na alternativni putni pravac preko Kavča.

udes put Podgorica-Nikšić

Građani revoltirani indolentnošću nadležnih državnih organa da uklone nenajavljenu blokadu najprometnije saobraćajnice u državi, „uzvratili“ su na način da su oni svojim vozilom, blokirali prolaz prema Krtolima vozilu Vojske Crne Gore, a koje je prethodno propušteno kroz „patriotsku“ blokadu na kružnom toku na Jadranskoj magistrali. Riječ je o vojnom terenskom vozilu kojim se uobičajeno prebacuje personal vojne radarske stanice na brdu Obosnik na Luštici.

Radnik državne firme Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) požalio se „Vijestima“ da zbog današnje blokade kružne raskrsnice u Tivtu nije mogao da danas obavi svoj posao.

„Imao sam nalog da priključim potrošača na mrežu, ali zbog blokade nisam mogao to da uradim, odnosno da prođem kružnbu raskrnicu“, naveo je Petar Odža.

Izvor: vijesti.me

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.